Verkeersboetes zijn hoger geworden en Het Plein bestaat niet meer! Dit zijn de veranderingen van 2019

Verkeersboetes zijn hoger geworden en Het Plein bestaat niet meer! Dit zijn de veranderingen van 2019

Het nieuwe jaar is begonnen! En dat betekent dat een aantal nieuwe wetten doorgevoerd gaan worden. We zetten de belangrijkste voor je op een rij. 

BTW Omhoog

De btw gaat omhoog. Het nieuwe kabinet wil de belasting op bijvoorbeeld etenswaren, maar ook op een dagje uit, verhogen van 6 naar 9 procent. Dat betekent dat je duurder uit bent. 

Het Plein

Vreugde of verdriet? Ramporganisatie Het Plein bestaat niet meer. Vanaf dit jaar aan de gemeenten Zutphen en Lochem de ondersteuning op het gebied van werk en inkomen aanbieden in hun eigen gemeente. Voor Zutphen geldt dit ook voor de zorgtaken die Het Plein nu uitvoert. In de zomer werd al aangekondigd dat het opgeheven zou worden. 

Verkeersboetes

Verkeersboetes worden duurder! De verkeersboetes tot 100 euro gaan met 5 euro omhoog in vergelijking met vorig jaar. Boetes van boven de 100 euro stijgen met 10 euro. De stijging is gebaseerd op de jaarlijkse inflatie.

Kraamverlof

Als je samen met je partner een kind krijgt mag je vanaf 1 januari vijf dagen met kraamverlof. Voorheen waren dit maar drie dagen. Het wetsvoorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is door de ministerraad aanvaard. Het kraamverlof wordt via de werkgever aangevraagd bij het UWV. 

Computercriminaliteit

Vanaf vandaag is er een nieuw wetsvoorstel rondom computercriminaliteit! De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel dat de opsprong en vervolging van computercriminaliteit versterkt. De wet is vanaf 1 januari 2019 van kracht. 

Minimumloon

Het wettelijk minimumloon gaat omhoog. De hoogte van de uitkeringen is gebaseerd op het minimumloon. De uitkeringen die vallen onder de Participatiewet (bijstand), IOAW en IOAZ (oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikten), AOW, Anw (nabestaanden), Wajong (jonggehandicapten), WW, WIA en WAO (arbeidsongeschikten), ZW (zieke werknemers) en TW (toeslagen als aanvulling tot sociaal minimum) stijgen dus met het minimumloon mee.

Forensische zorg

De wet forensische zorg treedt in werking. Hiermee kunnen strafrechters makkelijker verplichte zorg opleggen aan bijvoorbeeld gedetineerden met een psychische stoornis, zowel tijdens als na hun gevangenisstraf. Ook krijgen rechters door de wet meer mogelijkheden om een tbs-maatregel op te leggen.

Affectieschade

Ook de wet vergoeding van affectieschade treedt in werking. Dit is een vorm van smartengeld voor naasten van slachtoffers die door een fout van een ander zijn overleden, of ernstig of blijvend letsel hebben. Een vergoeding voor dierbaren die verdriet hebben en met wie het slachtoffer zijn leven deelde. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.