Asbest en slechte isolatie: Zutphense flatbewoners roepen om renovatie
De flats aan de Gerard Doustraat

Asbest en slechte isolatie: Zutphense flatbewoners roepen om renovatie

Een verouderde cv-installatie, enkel glas, slechte isolatie, asbest, en een afvoer die per ongeluk is dichtgestort met beton. Bewoners van de flats aan de Gerard Doustraat in Zutphen zijn het zat: ze willen dat Woonbedrijf Ieder1 hun woningen gaat renoveren.

Dat komt niet uit de lucht vallen. De problemen spelen al jaren, en Ieder1 heeft volgens de bewoners al meerdere malen beloofd te gaan renoveren. Maar tot op de dag van vandaag is dat niet gebeurd, en heerst er onduidelijkheid.

'Geen contact'

De bewoners hebben al vaak aangeklopt, maar worden naar eigen zeggen aan het lijntje gehouden. "Je krijgt bijna geen contact met ze. Als je wat hoort is het: 'binnenkort weten we meer'", vertelt bewoner René Bosveld. Hij is kwaad, en wil dat de problemen eindelijk opgelost worden.

"Toen kregen we een kort antwoord"
bewoner René

"In juli hebben we een uitgebreide brief gestuurd naar Ieder1. Toen kregen we een kort antwoord." De reactie van het woonbedrijf had weinig inhoud: "We doen nu onderzoek naar wat er allemaal opgeknapt moet worden en in het najaar van 2018 komt er meer duidelijkheid." Maar het jaar is bijna voorbij, en nog is er geen duidelijkheid.

Hoge energierekening

Bewoners vinden de lakse houding van Ieder1 niet alleen irritant, het zorgt ook voor problemen. Doordat de flats slecht geïsoleerd zijn en een oude cv-installatie hebben, rijzen de energiekosten de pan uit.

"Dat veroorzaakt veel stress bij ons", legt Bosveld uit. "Veel mensen in de flat hebben het niet enorm breed. Ik heb bijvoorbeeld al moeten besparen op mijn medisch fitnessabonnement."

Van het kastje naar de muur

Het is niet dat Ieder1 helemaal niets doet. Afgelopen jaar zijn de balkons gerenoveerd. Echter ging dat niet helemaal goed. Bij het storten van beton hebben ze per ongeluk de regenafvoer dichtgemaakt.

"Nu staat het steeds vol met water." Bosveld belde Ieder1, en die stuurde een ontstoppingsbedrijf. "Die konden er vervolgens niets mee, en zeiden dat Ieder1 het moest oplossen. Zo ging dat tot twee keer toe."

Bosveld en de andere bewoners doen nu een roep om hulp. "Er moet echt gewoon wat gebeuren, sommige buren willen gewoon weg hier, omdat er niks gebeurd."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.