Provincie uit zorgen over financiën Zutphen en Brummen

Provincie uit zorgen over financiën Zutphen en Brummen

De gemeenten Zutphen en Brummen zijn door de provincie in 2019 geplaatst onder repressief toezicht. Dat is de lichtste vorm, die ook voor 48 andere gemeenten in de provincie geldt. Echter maakt de provincie zich wel zorgen over de situatie in Zutphen en Brummen.

Met name de tekorten in het sociale domein zijn een zorgenpost. Dinsdag werden de begrotingen van de gemeenten besproken bij de provincie. De gemeente Tiel staat als enige onder zwaarder toezicht.

Maatregelen

"Met een vertegenwoordiging van de gemeenteraden van Brummen, Tiel en Zutphen heeft verantwoordelijk gedeputeerde Markink overlegd over de zorgen die de provincie zich maakt over hun financiën. Brummen en Tiel zullen besluiten moeten nemen om hun financiële situatie op korte termijn te verbeteren. Voor Zutphen geldt dat dit deels al is gedaan, maar dat de omvang van het bezuinigingsprogramma zodanig is dat hierin nog grote risico’s schuilen. De gemeente zal continu de voortgang en de effecten in de gaten moeten houden." schrijft de provincie.

Naast het dichten van de tekorten moeten de gemeenten ook zorgen voor een betere reserve voor de toekomst. De provincie blijft de situatie scherp volgen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.