Twijfels in rol Sueters bij financiële problemen bibliotheek
Voormalig wethouder Sueters.

Twijfels in rol Sueters bij financiële problemen bibliotheek

De SP heeft vraagtekens gezet bij de financiële situatie van de Graafschap Bibliotheek in Zutphen en Warnsveld. "Wij willen de feiten boven tafel. We willen weten hoe dit probleem heeft kunnen ontstaan", zegt fractievoorzitter Nils Müller.

Ze hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college om duidelijkheid te krijgen. Het gaat met name om de vraag wanneer de problemen zijn ontstaan en hoe het heeft kunnen gebeuren. Dat de problemen er zijn is duidelijk, volgens de SP. Door de financiële problemen verdwijnt de vestiging uit Warnsveld. Echter komt dat niet door de bezuinigingen, want daar is de bibliotheek als een van de weinigen gespaard gebleven.

René Sueters

De partij heeft vooral vraagtekens bij de rol die voormalig wethouder en portefeuillehouder René Sueters heeft gespeeld in de periode van de problemen. Volgens bibliotheek-directeur Gerard Huis In 't Veld zou hij toezeggingen hebben gedaan over een structurele verhoging van de subsidie.

"Wilde hij misschien niet dat in de verkiezingscampagne bekend werd dat de bibliotheek (...) in de financiële problemen zat?
Nils Müller (SP)

Het huidige college ontkent echter dat deze toezeggingen zwart op wit staan. Pas in april kwam het financiële tekort naar buiten. Toen werden de gemeenteraadsfracties ingelicht door de bibliotheek.

Verkiezingscampagne

Sueters werpt zich nu op als actievoerder voor het behoud van de bibliotheek in Warnsveld. Een enigzins opvallende rol, gezien hij als wethouder over de bibliotheken ging.

Müller: "Wat heeft Sueters tegen Gerard Huis in 't Veld gezegd waardoor de problemen pas zo laat publiek bekend werden? En waarom? Wilde hij misschien niet dat in de verkiezingscampagne bekend werd dat de bibliotheek, waar hij als wethouder verantwoordelijk voor was, in de financiële problemen zat?"

Het college heeft enkele weken de tijd om de vragen te beantwoorden. Echter hoopt de SP op een eerdere mondeling reactie tijdens de speciale forumvergadering van aanstaande donderdag.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.