Waarom je steeds meer zonnepanelen in Zutphen ziet

Waarom je steeds meer zonnepanelen in Zutphen ziet

Steeds meer zonneparken worden gerealiseerd in de gemeente Zutphen. Zaterdagochtend werd het startschot gegeven voor het derde park, wat wordt geplaatst op het dak van een school. 

Lees verder onder de video...

Het derde zonnepark gaat ‘Zonnepark Zutphen-Zuid’ heten. Op het dak van de VrijeSchool aan Weerdslag worden 580 zonnepanelen geplaatst. Zowel het bestaande gebouw de nieuwbouw wordt belegd met panelen. Het idee is dat buurtbewoners een paneel kunnen ‘kopen’. Er is een bedrag van 310 euro vastgesteld per paneel. Wanneer je dit inlegt zou je het binnen circa 10 jaar terug kunnen verdienen. Dat betekent dus dat je geen zonnepanelen op je eigen dak hoeft te plaatsen. 

Onderwijs

In het onderwijs is duurzaamheid ook erg belangrijk. Naast het behandelen van duurzaamheid in de lessen, hebben scholen ook een voorbeeldfunctie, vindt de Stichting Schooldakrevolutie. Die stichting gaat de komende jaren aan de slag om alle scholen in Nederland aan de zonnepanelen te krijgen.

Lees verder onder de foto...

De onthulling van het project.

Inmiddels hebben al zo'n duizend scholen panelen op het dak. Maar nog circa zesduizend daken zijn 'leeg'. Om die zonnepanelen te bekostigen is er een fonds opgezet. Daarin zit 100 miljoen euro, zodat scholen niet direct opdraaien voor de hoge kosten. Daarnaast wordt er ook nog eens geld bespaard op de energierekening.

Huurders

Voornamelijk hebben kopers voordelen aan zonnepanelen. Voor huurders is het lastig zonne-energie te krijgen. Helemaal omdat ze geen eigen panelen mogen plaatsen. Daar willen ze in Zutphen wat op gaan verzinnen. “We gaan binnenkort starten met een veel groter project. Hierbij willen we ook de huurders in het Zutphense gaan betrekken”, legt Kees Verspuij, waarnemend-voorzitter van coöperatie Zonnepark Zutphen-Zuid, uit. 

Hoe ze die huurders willen bereiken? “We gaan eerst reclame maken en proberen zoveel mogelijk huurders te werven. Dit wordt een groot project, van anderhalf miljoen”, beklemtoont hij. “We praten over zesduizend panelen. Dus het wordt inderdaad een groot project”, vult projectleider Willem van Stockum aan. 

Wist je dat… 
Veel mensen hun zonnepanelen niet registreren! Niet-geregistreerde stroomafnemers kennen we al. Dat zijn mensen die vaak een zonder vol bijzondere planten hebben. Maar onbewust vergeten mensen hun zonnepanelen te registreren. Dit is voor de beheerder van het stroomnet onhandig. 

Samen met de gemeente Zutphen wil ZutphenEnergie meer zonneparken gaan realiseren in de gemeente. Zo hebben ze onlangs in Leesten een zonnepark op het dak van supermarkt de Jumbo gemaakt. Zonnepark Noordveen is momenteel het grootste zonnepark van de gemeente. Hier liggen 6.000 zonnepanelen. De toekomst visie is om steeds meer huishoudens van zonne-energie te voorzien. 

Investeren

Naast je eigen dak vol leggen met zonnepanelen kan je ook investeren in zonneparken. Hoewel het altijd een risico blijft, is het wel zeker dat de zonneparken nodig zullen blijven in de toekomst. Experts zeggen dat het verstandig is om eerst zelf je dak vol te leggen. Mocht je echter een appartement hebben, moet je het wel gezamenlijk doen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.