'FrieslandCampina moet productie DIRECT stopzetten'

'FrieslandCampina moet productie DIRECT stopzetten'

Omwonenden, milieuactivisten en politici zijn van mening dat FrieslandCampina in Lochem en Borculo de productie stil moet leggen. Dit omdat er momenteel per uur 400.000 liter vervuild water de Berkel instroomt. De oorzaak is een leidingbreuk. 

FrieslandCampina gaf dit weekend aan dat ze de productie best stil willen leggen. Maar pas wanneer het ‘echt’ nodig is. Volgens bovengenoemde is het nu echt nodig! “Er stroomt enorm veel vervuild water aan. Wat een domme reactie van die woordvoerder. Er gaan vissen dood”, vertelt de Lochemse milieu-activist Sjoerd Jansen. 

Dode vissen

Ook het Zutphense raadslid Hans Boersbroek stond verbaasd naar de Berkel te kijken. “De stank is ondragelijk van het afval water en de rivier tussen Lochem en Almen is dood! Ik zie aan de kant nog wat stekelbaarsjes happen naar adem, ladingen grote graskarpers van meer dan 10 jaar oud hebben het loodje al gelegd. De rest 'rust' op de bodem ondertussen en komen straks boven drijven”, legt Boersbroek uit. 

"De keuze dit proces direct stop te zetten is wel degelijk aan Friesland Campina"
Hans Boersbroek (Stadspartij)

Hij geeft aan FrieslandCampina, waar het afvalwater vandaan komt, niet als schuldige te zien. Maar… “de keuze dit proces direct stop te zetten is wel degelijk aan FrieslandCampina en gemeente Lochem, mede schuldig maar men produceert gewoon voort. Hij gaat verder: “Uiterst vervelend voor de boeren niet af te kunnen voeren maar blijkbaar geldt dat bedrijfsbelang, omzet winstcijfers en economie, ook hier boven natuur/milieu belang gaat.” Boersbroek is raadslid bij de Stadspartij Zutphen Warnsveld. Zij hebben milieu hoog in het vaandel staan. 

Productie teruggeschroefd

FrieslandCampina-woordvoerder Jan-Willem ter Avest zegt de verbazing te snappen. “Ik kan je echter verzekeren dat wij met man en macht hebben samengewerkt met Waterschap en de lokale overheden om het probleem ontstaan door de breuk in de persleiding van het Waterschap op te lossen. We hebben onze productie fors teruggeschroefd en sommige processen stilgelegd om daarmee de hoeveelheid afvalwater te reduceren”, legt hij uit. Volgens hem kan de productie niet ‘zomaar’ stilgezet worden. “Het stilzetten van de productieprocessen heeft nogal wat voeten in aarde. We verwerken veel melk en op het moment dat er een locatie uitvalt heeft dat consequenties voor de hele verwerkingsketen. Zo moet er bijvoorbeeld verwerkingscapaciteit intern of bij andere partijen worden gevonden.” 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.