Hele oppositie stemt tegen Zutphense begroting, maar bezuinigingen gaan toch door
De raad kwam maandagavond bijeen.

Hele oppositie stemt tegen Zutphense begroting, maar bezuinigingen gaan toch door

De gemeenteraad van Zutphen heeft maandagavond de begroting voor 2019 vastgesteld. Daarin is flink gesneden, omdat er een miljoenentekort is. Bezuinigen dus, en dat raakt vrijwel iedereen in de gemeente. De voltallige oppositie stemde tegen, maar alle coalitiepartijen waren het eens over de begroting, en dus ook de bezuiniginsopdracht.

Lees verder onder de video...

De oppositie, bestaande uit het CDA, D66, ChristenUnie, Burgerbelang, Stadspartij en BewustZW, stemde faliekant tegen. Ze vinden dat het te weinig houvast biedt voor de toekomst. "Voor ons ligt een begroting die op papier, in meerjarig perspectief, sluitend is, maar ons weinig vertrouwen geeft." laten de partijen gezamelijk weten in een verklaring. "Wij kunnen als raadspartijen daarom hier geen verantwoordelijkheid voor nemen."

'Schuld van Den Haag'

Nils Müller, fractievoorzitter van coalitiepartij SP, reageerde fel op de oppositie. "Een groot deel van deze raad loopt bijna letterlijk weg voor hun verantwoordelijkheid. Volgens mij proberen ze hun handen te wassen in onschuld."

"Volgens mij proberen ze hun handen te wassen in onschuld"
Nils Müller (SP)

Daarnaast noemde hij de bezuinigingen niet de schuld van de lokale politiek. "De bezuinigingsoperatie is niet uw schuld, maar de schuld van Den Haag. Het is niet aan de Zutphense samenleving om de rommel in Den Haag op te ruimen." Naast de SP stemden ook de andere coalitiepartijen voor de begroting.

Bibliotheek

Niet alle bezuinigingsvoorstellen hebben het gehaald. Zo blijft het inwonerspanel Zutphen Spreekt, waarmee de gemeente de mening van inwoners peilt over diverse onderwerpen. In plaats daarvan wordt er meer bezuinigd op de openbare ruimte.  

Een heet hangijzer de afgelopen tijd was de bezuiniging op de Graafschap Bibliotheken. Nadat bekend werd dat het college voorstelde om 150.000 euro te bezuinigen, lieten zij een noodkreet horen. Als de bezuiniging door zou gaan, zou zeker één van de vestigingen haar deuren moeten sluiten. De VVD stemde tegen het amendement. "Ook de Graafschap Bibliotheken heeft een taak om te bezuinigen. Wij steunen dit amendement dus niet" liet fractievoorzitter Antje van Dijk weten in een toelichting.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.