Extreem laag water: kan Sinterklaas wel aanmeren in Zutphen?

Extreem laag water: kan Sinterklaas wel aanmeren in Zutphen?

'Zie ginds komt de stoomboot...' Dat ga je zeker horen bij de intocht in Zutphen. Ondanks dat het water in de IJssel bijzonder laag staat, komt Sinterklaas in Zutphen gewoon met de boot.

De voorbereidingen voor de intocht zijn al in volle gang. "Dat zijn ze eigenlijk al sinds december vorig jaar", vertelt organisator John Peter Murray. "De aanvraag voor volgend jaar is zelfs al weer de deur uit."

'Geen jaar is hetzelfde'

Het organiseren van de intocht is altijd een hele klus. "Geen jaar is hetzelfde." Dit jaar hebben ze te kampen met extreem laag water. "Maar dat maakt niet uit. Het zal nog wel een beetje stijgen, maar de boot komt sowieso!"

"Het zal nog wel een beetje stijgen"
John Peter Murray

Voorgaande jaren was er veel te doen om de kleur van de pieten. "Bij ons zijn ze gewoon bruin." Er wordt nauwelijks gedicusieerd over de kleur van de pieten. "We hebben er helemaal geen reacties op gekregen. Maar toen de NTR begon over roetveegpieten moest ik wel even met een paar van onze mensen bellen. Enkelen zijn van zichzelf al vrij donker getint, dus kunnen geen roetveegpiet spelen."

Roetveeg? Of blauwgroene?

Welke kleur de pieten zijn maakt voor de Zutphense organisator niet uit. "Het is en blijft een kinderfeest. Als de pieten over vijf jaar blauw zijn, maakt mij het niet uit. Zolang de kinderen het maar leuk vinden."

De intocht is sowieso in de loop der tijd veranderd. "Toen ik begon hadden we nog de piet met de roe en de zak. Die maakte kinderen bang. Nu wil iedereen met piet op de foto en krijgen ze pepernoten."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.