Google Chrome blokkeert straks onveilige website gemeente Zutphen
Chrome toonde eerder alleen de melding \'Niet beveiligd\'.

Google Chrome blokkeert straks onveilige website gemeente Zutphen

Gebruikers van de internetbrowser Google Chrome kunnen vanaf dinsdagmiddag of woensdag moeilijker op de website van de gemeente Zutphen komen. De browser , die door ruim vijftig procent van de Nederlands gebruikt wordt, gaat gebruikers op een fellere manier waarschuwen voor websites die een niet beveiligde verbinding gebruiken. Volgens NPO Radio 1 zijn zeker 3000 Nederlandse websites niet voldoende beveiligd.

De verbinding tussen jou (de gebruiker) en de server van zutphen.nl is nu ook niet beveiligd. Nu is dat te zien aan de melding 'Niet beveiligd' bovenin de browser. Maar na een update die dinsdag of woensdag wordt geïnstalleerd, zie je een groot rood scherm waar je eerst een paar keer moet doorklikken voordat je op de website terecht komt. Niet bepaald gebruiksvriendelijk dus.

Slotje

Een beveiligde verbinding is te herkennen aan het 'slotje' wat naast het webadres staat. Websites van buurgemeenten Brummen, Lochem en Bronckhorst hebben het wel goed voor elkaar.

Maar een slotje betekent echter niet dat een website direct te vertrouwen is. Het benodigde certificaat is vrij eenvoudig te regelen. Het slotje geeft ook enkel aan dat de verbinding beveiligd is, en zegt niets over de beveiliging van de website zelf.

E-mail

Een beetje pijnlijk is het wel, dat Zutphen het niet goed voor elkaar heeft. Vorige week hielden ze op sociale nog een campagne om te waarschuwen voor internetcriminaliteit. Ook kwam de gemeente vorig jaar slecht in het nieuws door lekken in het mailsysteem. Het was op eenvoudige wijze mogelijk namens iemand van de gemeente te mailen. Het bleek zelfs dat meerdere beveiligingssystemen voor het mailsysteem niet actief waren.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.