Wat als er een verdacht pakketje wordt gevonden?

Wat als er een verdacht pakketje wordt gevonden?

Het Zutphense stadhuis en enkele woningen werden maandagmiddag ontruimd vanwege een verdachte koffer. Maar is ieder koffertje of eenzame rugtas verdacht? En wat gebeurt er als zoiets wordt gevonden?

Wie het bewuste koffertje maandag ontdekte bij de achteringang van het stadhuis is niet bekend. Maar wél werd snel het stadhuis ontruimd. Dat is natuurlijk een standaardprocedure. Zoals bij elk groter gebouw is er een ontruimingsplan en zijn alle aanwezigen door de bedrijfdhulpverleners (BHV) naar buiten begeleid.

Politie

Ook werd de politie gealarmeerd. Die waren snel ter plaatse en hebben samen met de handhavers van de gemeente de omgeving afgezet. Naast de ambtenaren in het stadhuis zijn ook de bewoners van de huizen aan de achterkant, waar het koffertje werd gevonden, uit hun woningen gehaald.

Lees verder onder de video...

Vervolgens is een gespecialiseerde verkenner van de politie naar het verdachte pakketje gaan kijken. Deze heeft veel kennis over dit soort incidenten en kan een inschatting maken van het gevaar. Onder andere gebruikt hij een kleine camera om in het pakje te kunnen kijken.

EOD

Mocht de verkenner twijfels hebben en het niet vertrouwen, wordt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) opgeroepen. Deze tak van Defensie is gespecialiseerd in het onderzoeken van verdachte pakketjes maar ook in het opruimen van explosieven. Zij hebben ook speciale pakken en een robot.

Het koffertje bij het stadhuis bleek leeg te zijn, ontdekte de verkenner. De EOD hoefde dus niet ter plaatse te komen. Onbekend blijft wie het koffertje heeft neergezet en met welke intentie. "Wij hebben geen aanleiding om hier verder onderzoek naar te doen" vertelde een politieagent eerder.

De EOD geeft het advies altijd rustig te blijven bij een verdacht pakketje, en zo snel mogelijk de politie te bellen, ook bij twijfel.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.