Oppositie stuurt brandbrief over bezuinigingen naar Zutphens college
Het Stadhuis van Zutphen.

Oppositie stuurt brandbrief over bezuinigingen naar Zutphens college

De oppositiepartijen van de gemeenteraad van Zutphen hebben een brandbrief gestuurt naar het college van burgemeester en wethouders. Daarin uitten ze grote zorgen omtrent de grote bezuinigingsopdracht die Zutphen te wachten staat.

Vorige week werd bekend dat het begrotingstekort oploopt tot circa 16 miljoen euro. Het college heeft daar, volgens de oppositie, nog niet over gecommuniceerd richting de gemeenteraad. Uit de toon van de brief blijkt dat ze daar niet blij mee zijn.

Voorstellen

De voorstellen waar het college mee kwam vielen al niet heel goed. Zo zou er bezuinigd worden op de bibliotheken, terwijl die juist meer geld nodig hebben. "Met deze brief roepen ondergetekenden (oppositiepartijen, red.) het college op om deze week een aangepast voorstel te sturen naar de raadsleden waarin de nieuwe situatie wordt toegelicht, waarbij zij aangeeft met welke nieuwe voorstellen het college deze tekorten tegen wil gaan."

De fractievoorzitters van de partijen zien het niet zitten om 8 oktober al de bezuinigingen in de raad te bespreken. Ze willen eerst dekkingsvoorstellen zien en de nieuwe situatie gezamelijk bespreken.

 

De brandbrief van de oppositie

Geacht College,

Aanstaande maandag 8 oktober staat in de gemeenteraadsvergadering de behandeling van de ‘Programmabegroting Zutphen 2019 – 2022’ op de agenda. Het voornaamste onderdeel van dit bespreekpunt is het document met (bezuinigings)voorstellen om te komen tot een sluitende begrotingen voor de komende vier jaren. 

Vorige week maakte u als college bekend dat de te verwachten tekorten voor de komende periode echter hoger zullen zijn dan de op dit moment bekende bezuinigingsvoorstellen zouden kunnen dekken. Na deze bekendmaking op 27 september, via de BURAP2, heeft de gemeenteraad geen informatie meer ontvangen over deze situatie. Met de informatie die wij nu ter beschikking hebben zou het tekort toe zijn genomen met maar liefst een derde. 

Met deze brief roepen ondergetekenden het college op om deze week een aangepast voorstel te sturen naar de raadsleden waarin de nieuwe situatie wordt toegelicht, waarbij zij aangeeft met welke nieuwe voorstellen het college deze tekorten tegen wil gaan. De denkrichtingen dan wel voorstellen om tot een dekkende begroting te komen kunnen dan eerst besproken worden in het forum van 8 oktober. De raadsbespreking zoals deze nu op de agenda staat voor 8 oktober heeft ons inziens zonder dekkingsvoorstellen voor deze nieuwe situatie te hebben en het gezamenlijk gesprek te hebben gevoerd geen zin. Dit maakt het ons vervolgens niet mogelijk om hier op 5 november een oordeel over te vormen.

Wij vragen u dan ook met klem om de raad hier op voorhand mee te nemen in dit proces en ons nog dit weekend de aangepaste dekkingsvoorstellen toe te zenden.

Hoogachtend,

Martijn Siemes (Burgerbelang Zutphen Warnsveld), Hein Brunsveld (CDA), Abel van Dijken (CU), Ingrid Timmer (D66), Bert Jansen (BewustZW), Hans Boersbroek (Stadspartij Zutphen Warnsveld)

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.