Zutphen: 'Onderzoek nodig voor gratis beschermingsbewind'

Zutphen: 'Onderzoek nodig voor gratis beschermingsbewind'

Gratis beschermingsbewind aanbieden voor inwoners van de gemeente Zutphen kan niet zomaar. Er is eerst grondig onderzoek nodig, blijkt uit beantwoording van vragen van de SP.

De partij pleitte vorige maand voor gratis bewind vanuit de gemeente. Nu wordt dat gedaan door commerciële, vaak dure, bureaus. De gemeente betaald het bewind als de inwoners het niet kan betalen. Dat is vaak het geval, omdat iemand die onder bewind staat zijn of haar financiële situatie niet onder controle heeft.

Toenemende kosten

In 2010 was de gemeente circa twee ton kwijt aan bijzondere bijstand voor beschermingsbewind. Vorig jaar was dat bedrag al toegenomen tot bijna een miljoen. De gemeente is verplicht dit te bekostigen. Het opleggen van het bewind gebeurt door de rechter.

In de stad Groningen loopt een proef met gratis bescheringsbewind vanuit de gemeente. De SP stelde voor dit ook in Zutphen te doen, omdat het -net als in Groningen- kosten zou besparen.

Onderzoek

Maar de gemeente wil dit niet zomaar doen. Onderzoek en voorbereiding is belangrijk, stellen ze. "De gemeente Groningen heeft het uitvoeren van beschermingsbewind in eigen beheer jarenlang voorbereid, voor Zutphen is een dergelijke voorbereiding, indien het uitvoeren van beschermingsbewind in eigen beheer gewenst is, noodzakelijk."

Op dit moment wordt het sociaal domein, waar de bijzondere bijstand onder valt, opnieuw ingericht. Als dat achter de rug is wil het college het voorstel van de SP verder oppakken.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.