Directeur Bibliotheken: 'Twee vestigingen openhouden is mogelijk'

Directeur Bibliotheken: 'Twee vestigingen openhouden is mogelijk'

De vestiging in Warnsveld én de vestiging in Zutphen openhouden. Volgens directeur Gerard Huis In 't Veld van de Graafschap Bibliotheken kan het. Maar het kan alleen als de bezuiniging van tafel gaat én er geld bijkomt.

Dat is mogelijk, stelt hij in een overzicht van vragen en antwoorden. Dat overzicht is onder meer verstuurd naar de gemeenteraad. Het college was tijdens de besprekingen over de bezuinigingen helder: een voorstel kan alleen worden geschrapt als er dekking voor is. In andere woorden: het geld moet dan ergens anders vandaan komen.

Broederenkerk

Maar daar heeft de directeur iets op gevonden. Er zijn namelijk nog reserves van de Broederenkerk. Als die vrijvallen komt er geld beschikbaar. Geld wat de bieb boven water kan houden.

"Hiervoor is geen dekking opgenomen in de voorstellen"
directeur Gerard Huis In 't Veld

Bovendien kost het sluiten van een vestiging, bijvoorbeeld die in de Broederenkerk in Zutphen, ook geld. "Hiervoor is geen dekking opgenomen in de voorstellen van het college. Dus mogelijk moeten de reserves Broederenkerk dan wel daarvoor aangesproken worden." schrijft Huis In 't Veld.

Geen interne bezuinigingen

Bezuinigen op andere kostenposten van de bibliotheken is geen optie, stelt de directeur. Er zijn namelijk prestatieafspraken gemaakt met de gemeente. "Om dit goed te kunnen blijven doen, is juist meer geld nodig."

Ook het verhogen van de prijs van het lidmaatschap zit er niet in. De bibliotheek vraagt namelijk al een relatief hoog bedrag. Daarnaast moet de bibliotheek toegankelijk blijven. 

Er moet dus geld bij. "Samengevat kun je zeggen dat de bibliotheken in de gemeente Zutphen eredivisie spelen tegen een eerstedivisiebedrag."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.