Zutphense muzikanten brengen 'het beste medicijn' bij patiënten Gelre Ziekenhuis

Zutphense muzikanten brengen 'het beste medicijn' bij patiënten Gelre Ziekenhuis

Ze gaan misschien wel het 'beste' medicijn brengen naar patiënten van het Gelre Ziekenhuis in Zutphen. Een medicijn wat voor élke patiënt geschikt is: muziek. De Zutphense Luuk Nengerman en Benjamin Kuijpers halen het concept 'Bedside Buskers' naar Zutphen.

"Volgens mij is het bedacht door de saxofonist van Bruce Springsteen. Bij alle concerten die ze speelden, gingen ze even op bezoek bij het lokale ziekenhuis" vertelt Luuk Nengerman. Twee muzikanten uit Deventer haalden het naar het Deventer Ziekenhuis. Daar werd Luuk ook uitgenodigd om te spelen.

"Niemand wilt daar liggen"
Luuk Nengerman

Intensive Care

"Dat was erg heftig. De eerste kamer die we inliepen was de Intensive Care." De patïent die daar lag kon, door de beademing, niet praten. "We zeiden tegen hem: sluit je ogen en geniet even voor een paar minuten. Toen we klaar waren probeerde hij met alle kracht te applaudiseren."

Lees verder onder de video...

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Luuk Nengerman (@luuknengerman) op

Dat maakte veel indruk op Nengerman. "Je ligt in het ziekenhuis en je wilt daar niet zijn. Niemand wilt daar liggen." Om de fysieke en geestelijke pijn wat te verlichten komen er muzikanten op bezoek. "Daarmee proberen we in een paar minuten ze even mee te nemen naar een andere wereld."

Zutphen

In overleg met het Gelre Ziekenhuis haalt hij het nu naar Zutphen. Dat doet hij met zijn Popcollege Zutphen en veel andere artiesten. "Eerst waren ze een beetje huiverig, maar nadat we ze naar Deventer hebben gehaald waren ze overtuigd."

Vanavond is de try-out in het ziekenhuis. Als alles goed gaat willen ze het elke maand gaan doen. Maar alleen de patiënten kunnen ervan genieten. "Het is geen publiek optreden natuurlijk, we willen het juist heel intiem maken. Even een gesprekje nemen met de mensen." Ook is het geen optreden met een setlist. "Wij hebben geen lijstje met wat we gaan spelen. De mensen die er liggen mogen het bepalen."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.