Gemeente Zutphen voor de rechter gedaagd vanwege vallende tak

Gemeente Zutphen voor de rechter gedaagd vanwege vallende tak

De Amsterdamse vrouw die in 2015 een tak op haar hoofd kreeg in Zutphen, daagt de gemeente voor de rechter. De vrouw raakte ernstig gewond terwijl ze in de fluiterboot wilde stappen. Er raakten in totaal acht mensen gewond.

Volgens haar advocaat, Ton Vermeulen, is het slachtoffer '100% invalide'. Dat zegt hij tegen Omroep Gelderland. Hij stelt de gemeente aansprakelijk, omdat de boom als 'risicoboom' was bestempeld. Marea van der Veen, een van de slachtoffers, sleept de gemeente nu voor de rechter.

Ziektes

De boom waar de tak vanaf brak had twee ziektes: de zwammenziekte en de bloedingsziekte'. In 2012 wist de gemeente al daarvan af. In 2015 werd de boom zelfs tot twee keer toe onderzocht. Hij stond ook op de planning om gekapt te worden.

Maar dat bleek uiteindelijk te laat. Op 16 juli viel er een grote tak uit de boom. "Als dat al in mei was gedaan, zou dit ongeval niet zijn gebeurd. Dat ze dit risico hebben genomen, terwijl er dagelijks 50 tot 100 mensen onder stonden te wachten..." zegt Ton Vermeulen tegen de omroep.

Schikkingsvoorstel

De gemeente Zutphen stelt niet aansprakelijk te zijn voor het ongeval. Wel is er een schikkingsvoorstel gedaan naar alle slachtoffers. Zes van de acht ginden daarmee akkoord.

Maar Van der Veen ging niet mee in het voorstel, en sleept nu de gemeente Zutphen voor de rechter. Die zal oordelen of de gemeente wél of niet aansprakelijk is.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.