Waarom je (bijna) nooit iemand op de Zutphense Berkelruïne ziet

Waarom je (bijna) nooit iemand op de Zutphense Berkelruïne ziet

Het was een mooi idee van de gemeente Zutphen: de oude Berkelruïne die ooit één van de toegangspoorten van de stad vormde, moest worden opengesteld voor publiek. Op 2 juli 2016 was het zover: na een kleine verbouwing konden de eerste bezoekers de ruïne op. Maar ruim twee jaar later gebeurt dat nauwelijks. Waarom? Er zijn niet genoeg gidsen, stelt de VVV.

"Er zijn gewoon geen gidsen die het willen doen", vertelt Annet van VVV Zutphen. De VVV verzorgt onder meer stadswandelingen onder begeleiding van een gids. "Alle gidsen zijn vrijwilligers. Bij de Berkelruïne zit je altijd buiten. Niemand heeft zin om daar de hele dag te zitten wachten op bezoekers."

Combineren

Dat betekent niet dat een bezoekje aan de ruïne helemaal niet mogelijk is. "We proberen het wel te combineren met onze arrangementen. Als iemand een stadswandeling doet en de Berkelruïne opwil, kan dat vaak wel." Maar ook dat kan niet altijd, want sommige gidsen klimmen liever niet naar boven.

De VVV hoopt dat er wel nieuw vrijwilligers zich aanmelden. "Wij vinden het ook jammer dat hij zo weinig open is." Naast het beperkte aantal vrijwilligers, is er ook een beperkign vanwege de 'buren'. Bewoners van het St. Elisabeth klaagden enige tijd geleden over ongewenste inkijk. Daarom zijn er afspraken gemaakt en mag de ruïne maar op bepaalde tijden opengesteld worden.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.