'Alternatieven Zutphense kermis verplaatsen problemen alleen'

'Alternatieven Zutphense kermis verplaatsen problemen alleen'

De kermis: de één vindt dat het in de binnenstad, of beter gezegd op de markt, moet blijven en de ander wil hem het liefst helemaal weghebben. De gemeente presenteerde onlangs vier alternatieven voor de kermis. De gemeenteraad sprak er maandagavond over en was niet bepaald enthousiast.

Lees verder onder de video...

Een van de aanknopingspunten tijdens de vergadering was de motie van de SP, D66 en PvdA. Daarin riepen zij het college op om in gesprek te gaan met alle betrokkenen en pas de kermis te verplaatsen als er overeenstemming is over de nieuwe locatie. "Ik denk dat iedereen wel heeft gezien de afgelopen tijd, op bijvoorbeeld sociale media, dat de meerderheid zegt: 'de kermis moet blijven'", pleitte SP'er Ellis Müller tijdens de vergadering.

'Ga in gesprek'

Kern van de motie, die maandagavond enkel nog is besproken, was het gesprek. "Het is een sterke motie", stelde Bert Jansen (BewustZW). "Met de belangrijke boodschap: ga in gesprek, dat is het belangrijkste." Ook Burgerbelang en de VVD willen de motie steunen. Het CDA wilde het op één voorwaarde: de titel van de motie moest gewijzigd worden van 'Kermis moet blijven' naar 'Kermis moet blijven in Zutphen'. De SP ging daarin mee. 

Burgemeester Annemieke Vermeulen wil en gaat ook in gesprek met betrokkenen, maar stelt dat totale overeenstemming onmogelijk is. Müller (SP): "Dat klopt, maar we kunnen in elk geval gaan voor een meerderheid."

Alternatieve locaties

Op de alternatieve locaties die het college onlangs aankondigde werd niet enrom positief gereageerd. Meerdere politici stellen dat het verplaatsen van de kermis niet de problemen oplost. Een bewoner van het Oude Bornhof deed haar beklag in de vergadering. "Ik woon nu een jaar in Zutphen met mijn gezin. We wisten natuurlijk van de kermis, en hadden ons erop ingesteld. Maar het bleek echt verschrikkelijk te zijn. Het waren vijf lange dagen en avonden met overlast."

De alternatieve locaties die het college voorstellen zijn de IJsselkade, de Houtwal, het parkeerterrein achter de Hanzehal en het voormalige parkeerterrein bij het Gelre Ziekenhuis. "Maar bij al die plekken wonen óók mensen. We verplaatsen de overlast in plaats van het op te lossen", aldus Müller.

De motie wordt binnenkort besproken in de gemeenteraad. Onbekend is of er een gesprek gaat komen met alle betrokkenen. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.