Bokbierdag wordt steeds duurder, dit jaar zelfs een vrijwillige entree

Bokbierdag wordt steeds duurder, dit jaar zelfs een vrijwillige entree

De kosten van de Nationale Bokbierdag in Zutphen stijgen enorm. Dat stelt organisator Cor ten Barge. Hoewel er nog geen acute geldproblemen zijn, gaat de organisatie dit jaar een vrijwillige entree vragen.

"We moeten steeds meer bekostigen. Beveiliging, afzetten van bepaalde gedeeltes, maar ook iets wat 'crowdmanagement" heet, waarmee we zorgen dat het niet te druk wordt op één plek", vertelt organisator Cor ten Barge. Veiligheid is erg belangrijk, maar ook erg duur. "Er moet ook EHBO zijn. De hele dag moet er een ambulance paraat staan op het terrein, dat kost zo een paar duizend euro."

Controle op eigen drank

Bij de grote aanvoerroutes wordt niet alleen gevraagd om een vrijwillige bijdrage, maar mogelijk ook gevraagd of je even je tas open wil maken. "Wij gaan extra controleposten inzetten om te controleren op meegebrachte dranken", aldus Ten Barge. "Om het alcoholisme iets terug te brengen, maar ook om de horeca tegemoet te komen."

Drank bij je hebben mag niet, volgens de huisregels van het evenement. Op straat opdrinken mag daarnaast -ook als er geen festival is- sowieso niet. Langs de route van de optocht wordt niet gecontroleerd, wel gecollecteerd.

Reserve

Dit jaar is er nog niet direct een financieel probleem. "De begroting is nog niet helemaal rond, maar dat komt wel goed." De vrijwillige bijdrages worden opgespaard voor de komende jaren. "We willen ook een 23e editie realiseren, en ook op naar de 25e."

Daarnaast is er een verwacht bedrag aan inkomsten. Als het slecht weer is, komt er een stuk minder binnen. "Daar moet je ook rekening mee houden."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.