Graafschap Bibliotheken niet blij met bezuinigingen in Zutphen

Graafschap Bibliotheken niet blij met bezuinigingen in Zutphen

De directie en het team van Graafschap Bibliotheken in Zutphen is niet blij met de voorgenomen bezuinigingen. De gemeente wil 150.000 euro per jaar bezuinigen op de bibliotheken, terwijl de bibliotheek er juist dat bedrag bij had willen krijgen. 

De gemeente komt jaarlijks 12 miljoen euro te kort. Daarom moet er een hoop gaan veranderen. Dat de bibliotheek bezuinigt moet worden is volgens directeur Gerard Huis in ’t Veld absoluut niet leuk. “We zijn al een jaar in gesprek met college over fatsoenlijke financiering voor maatschappelijk bibliotheekwerk. Met  anderhalve ton meer subsidie als minimale inzet. Nu is er een voorstel van het college met anderhalve ton minder. Het verschil is dus drie ton.”

"Daarmee is sluiting Broederenkerk realistischer dan de sluiting van de vestiging in 't Warnshuus"
Gerard Huis in 't Veld

Huis in ’t Veld is bang dat een bibliotheek gesloten moet worden. “Daarmee is sluiting Broederenkerk realistischer dan de sluiting van de vestiging in 't Warnshuus.” De gemeente ziet inderdaad het sluiten van locaties als een mogelijk gevolg. 

Geld per inwoner

De directeur heeft al kritiek op het bedrag wat ze krijgen. “De subsidie voor bibliotheken in onze gemeente is nu al vijf euro per inwoner lager dan het landelijk gemiddelde. Landelijk is het namelijk 24 euro per inwoner. In Zutphen is dit nu 19 euro. “Wordt dat straks 16 euro? Kan niet waar zijn!”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.