SP: Zutphen moet beschermingsbewind gratis maken

SP: Zutphen moet beschermingsbewind gratis maken

De gemeente Zutphen moet beschermingsbewind gratis gaan aanbieden. Dat stelt de SP. Mensen die de kosten van de bewindvoerder niet kunnen betalen kunnen aankloppen bij de gemeente. Echter is Zutphen daar steeds meer geld aan kwijt.

De regeling valt onder de bijzondere bijstand. In 2010 was de gemeente Zutphen een krappe twee ton kwijt aan de bijzondere bijstand voor beschermingsbewind. Vorig jaar was dat al meer dan een miljoen.

Zware maatregel

De SP-fractie stelde eerder schriftelijke vragen aan het college over de kwestie. Daarbij vroegen ze onder meer of de gemeente beschermingsbewind geen te zware maatregel vinden. 

Het college is het voor een deel van de kwesties daarmee eens. Echter is het niet de gemeente die bepaald of iemand onder bewind wordt geplaatst, maar de rechter. Het college heeft natuurlijk geen invloed op die rechters.

Groningen

Zutphen is niet de enige gemeente die kampt met de toenemende kosten. Ook bij de gemeente Groningen liep het de spuigaten uit. Daar zijn ze gestart met een experiment: gratis bewindvoering door de gemeente. Daarmee is nu al ruim een miljoen euro bespaard.

Het college ziet vooralsnog niets in de plannen. Zij stellen zelfs dat de Autoriteit Consument & Markt heeft gezegd dat het zelfs niet is toegestaan, vanwege de Mededingingswet. Echter blijkt dit toch anders te liggen. Als de gemeente het aanwijst als 'economische activiteit' is het wel toegestaan.

De SP heeft opnieuw vragen gesteld, en wil weten of het college alsnog wil kijken naar het aanbieden van gratis beschermingsbewind.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.