'IJsselkade-mummie' is nu dan echt een standbeeld van Ida Gerhardt
Burgemeester Annemieke Vermeulen onthulde het beeld.

'IJsselkade-mummie' is nu dan echt een standbeeld van Ida Gerhardt

Het standbeeld van Ida Gerhardt, door sommigen ook wel de 'IJsselkade-mummie' genoemd, is vrijdagmiddag onthuld. Burgemeester Annemieke Vermeulen haalde het doek van het beeld af. De 'mummie' is nu dus geen mummie meer.

Sinds 9 juli staat het beeld op de IJsselkade in Zutphen. De kade en omgeving worden opgeknapt. Volgens een woordvoerder moest het beeld geplaatst worden vanwege de aan te leggen bestrating. De officiele onthulling moest echter nog wel even wachten.

Lees verder onder de foto...

Het plakkaat in de kademuur.

Wachten

Enkele Zutphenaren vonden het een 'schande' dat het beeld op deze manier lang op de kade stond. Een anonieme Andre plakte een gedicht op het ingepakte kunstwerk. "Bepakt en bezakt. Met m’n rug naar het stadse. Hoe zie ik er uit." Ook andere passanten keurden het ingepakte beeld onlangs af.

In 2016 werd bedacht dat dichteres Ida Gerhardt, die een hechte band met Zutphen had, te vereeuwigen in brons. De dichteres overleed in 1997 op 92-jarige leeftijd in Warnsveld. De Zutphense beeldhouwer Herma Schellingerhoudt heeft vervolgens het beeld ontworpen en gemaakt.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.