Gelderland gaat wat doen aan leegstand: percentage in de regio onder gemiddelde

Gelderland gaat wat doen aan leegstand: percentage in de regio onder gemiddelde

Provincies hebben het doel om de winkelleegstand terug te dringen. "Provincies gaan niet meer meewerken aan de bouw van grootschalige winkelruimte als er sprake is van leegstand", zegt een van de gedeputeerde Sander de Rouwe tegen de NOS. "Er zullen uitzonderingen zijn waar er nog winkels kunnen bijkomen, maar waar leegstand is komen geen nieuwe winkels."

“Ik ben blij dat de provincies de regie nemen en zorgen voor sterke winkelgebieden en het aanpakken van overcapaciteit"
Minister Kamp

Binnensteden
Vanmiddag ondertekent het provinciebestuur de overeenkomst met minister Kamp. Gelderland gaat zich vooral richten op de binnenstad. Volgens Omroep Gelderland wil de provincie niet meer dat winkels zich aan de rand van de stad vestigen, dit om de binnensteden weer levendig te maken.

Per gemeente
De leegstand in het hele land verdubbelde de afgelopen 10 jaar. Gemiddeld 10 procent van het winkeloppervlak is leeg.  Over het algemeen liggen de gemeenten in onze regio onder het percentage:

Zutphen:       5 procent leegstand
Brummen:     6 procent leegstand
Voorst:          4 procent leegstand
Lochem:        7 procent leegstand
Apeldoorn:    12 procent leegstand
Bronckhorst: 10 procent leegstand

Minister Kamp: “Ik ben blij dat de provincies de regie nemen en zorgen voor sterke winkelgebieden en het aanpakken van overcapaciteit. Onder regie van de provincies kunnen problemen die bestaan  tussen gemeenten worden aangepakt en gezamenlijk opgelost waardoor bijvoorbeeld voorkomen kan worden dat in gemeenten die dicht bij elkaar liggen in elke gemeente apart  een winkelcentrum gebouwd wordt met een regionale functie.” 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.