Uniek: geurpaaltjes langs spoor Lochem tegen rondhangen

Uniek: geurpaaltjes langs spoor Lochem tegen rondhangen

Het gebeurt met regelmaat: een trein moet langzaam rijden omdat er wild op of naast het spoor loopt. Dat leidt vervolgens tot grote ergenis bij reizigers. ProRail probeert al jaren hier iets aan te doen, maar het blijft lastig voor de spoorbeheerder. Hekken plaatsen is een optie, maar duur en niet zo mooi in het Achterhoekse landschap. Daarom heeft Lochem een primeur: er staan geurpaaltjes langs het spoor.

Die zijn er natuurlijk niet om de Achterhoekse -soms stinkende- lucht te verdoezelen voor de reiziger. De geur die van de paaltjes afkomt moet ervoor zorgen dat wild, bijvoorbeeld herten en reeën, minder graag rondhangen bij het spoor. Vroeger had de trein zelf al een behoorlijk afschrikeffect, door het geluid van de trein. Tegenwoordig zijn en worden de treinen steeds stiller waardoor de dieren ze niet meer aan horen komen.

Lees verder onder de video van ProRail...

Proef

Op een stuk van 750 meter zijn aan beide kanten van het spoor paaltjes geplaatst. In totaal gaat het om 300 houten paaltjes. Op elk paaltje zit een kop van (biologisch) purschuim. Die wordt van de afschrikkende geur voorzien. "Bij de geurbarrière van Lochem gebeurden in het verleden enkele aanrijdingen per jaar. Sinds de start van de proef in januari 2017 staat de teller nog op nul", aldus ProRail.

Uit onderzoek blijkt wel dat de dieren het spoor over blijven steken. ProRail is daar blij mee. Het is namelijk niet de bedoeling het leefgebied te verstoren. Een hekwerk zou dat bijvoorbeeld wel doen.

Een medewerker van ProRail spuit verse 'geur' op het paaltje.
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.