De Noorderhaven is kapot

De Noorderhaven is kapot

Eindelijk liggen er schepen in de Noorderhaven. Maar... het heeft niet lang geduurd. De haven is namelijk kapot. Hierdoor is deze deels weer leeg.

De vingerpieren, waar de schepen aan kunnen aanmeren, breken af. Dit komt volgens een kenner door de stroming die de geladen schepen veroorzaken. Het aluminum scheurt hierdoor kapot. Vorige week kreeg de gemeente Zutphen een melding van schade aan twee steigers die dwars staan op de zuidelijke loopsteiger. Bij de inventarisatie van de schade werd duidelijk dat de constructie niet bestand is tegen de krachten die er op komen te staan.

Lege haven

Schepen kunnen momenteel niet aanmeren bij een groot aantal pieren. Deze zijn ook met lint afgezet. Uit een inspectie blijkt dat de constructie van de dwarssteigers niet bestand is tegen de krachten die er op komen te staan. Dit is ook bevestigd door een onafhankelijk en gerenommeerd civiel ingenieur die op verzoek van de gemeente een controle heeft uitgevoerd. De gemeente Zutphen is met aannemer Marimat in overleg hoe zij dit gaat herstellen. Marimat heeft de constructie bedacht en uitgevoerd. Het overige deel van de haven is beschikbaar voor schepen die willen aanmeren.

De veiligheid is echter wel voldoende geborgd. De Havenmeester houdt, volgens de gemeente, extra toezicht. Het andere deel van de haven kan wel gebruikt worden. Op de dwarssteigers aan de noordzijde staan andere krachten doordat ze korter zijn en er kleinere schepen aanmeren.

Problemen

De Noorderhaven werd in april dit jaar in gebruik genomen. Hiermee kwam een einde aan het jarenlange wachten. Twee jaar eerder was de steiger al klaar, en werd toen officieel geopend. Echter was er onenigheid in de zoektocht naar een beheerder. Daardoor was de haven twee jaar lang leeg. 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.