Zwemmen tussen de vervelende larven

Zwemmen tussen de vervelende larven

De droogte zorgt ervoor dat de kwaliteit van het zwemwater omlaag gaat. En dat terwijl een verfrissende duik juist nu erg prettig is. Zwemmers laten zich daarom ook niet afschrikken door waarschuwingen. 

Wie wil zwemmen in het Bronsbergenmeer in Zutphen of in het Gat van Cortenoever in Brummen moet oppassen. Er is daar zwemmersjeuk geconstateerd. Zwemmers hebben kans op jeukende bultjes op hun lichaam na een paar baantjes. 

Wat is zwemmersjeuk?

Zwemmersjeuk is een aandoening met jeukende bultjes die ontstaan door een allergische reactie met de larven van de platworm Trichobilharzia ocellata na het zwemmen in een buitenplas of meer. Deze larven leven in waterslakken en willen zich via het water verplaatsen naar hun volgende gastheer en zich hechten zich aan watervogels, waar de larve zich verder ontwikkelt tot parasitaire worm. Ze leven in zoet water en zijn met het blote oog niet te zien.

Rianne zwemt bijna dagelijks in het Zutphense meer met dit mooie weer. "Ik heb nog nooit last van zwemmersjeuk gehad. Dus ik duik er gewoon in. Als ik toch bultjes krijg is dat gewoon pech. Het hoort bij het risico." Sjors sluit zich daarbij aan: "Gewoon zwemmen! Lekker man, met dit mooie weer. Overal is tegenwoordig wel een waarschuwing voor." 

Niet alleen bij het Bronsbergenmeer en het Gat van Cortenoever geldt een waarschuwing. Bij Europarcs Resort de Achterhoek in Lochem geldt er ook een. Daar wordt gewaarschuwd voor blauwalgen. Toch is het ook bij deze zwemplek op het campingpark erg druk.

Dit jaar niet

In Brummen is het jaarlijks ritueel dat er blauwalg geconstateerd wordt bij het Gat van Cortenoever. Echter is dat dit jaar nog niet het geval geweest. De meest recente controle van de overheid laat zien dat het zwemwater 'in orde' is.  

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.