Is er nog wat overgebleven van het uitgedeelde fractiegeld?

Is er nog wat overgebleven van het uitgedeelde fractiegeld?

Dat je met gemeenschapsgeld rustig aan moet doen is natuurlijk logisch. Zo ook met het fractiegeld dat alle politieke partijen krijgen. In Zutphen moeten de partijen het geld wat ze de afgelopen vier jaar overgehouden hebben weer terugstorten naar de gemeente. Maar hebben ze eigenlijk wel wat overgehouden? 

Uit rondvraag van deze nieuwswebsite blijkt dat bijna alle partijen het netjes gehouden hebben. De meeste hebben nog aardig wat geld op de rekening, wat teruggaat naar waar het vandaan komt. De PvdA valt echter wel op in het rijtje. Zij hebben helemaal niks overgehouden. Er wordt gemiddeld zo'n 10.000 euro verdeeld onder alle fracties.

"Het kost bijna meer aan tijd van de ambtenaren om alles te controleren dan dat er uitgegeven kan/mag worden"
Ingrid Timmer (D66)

Niet alle fractievoorzitters hebben, mede doordat het reces is, gereageerd op de vragen. De SP is wel duidelijk over hun financiële situatie. "Wij zijn zuinig geweest", legt Nils Müller uit. "De SP-fractie houdt 5.048,57 euro over van de afgelopen raadsperiode. Omdat we voor de periode april tot en met december 2018 1.155 euro fractiebudget ontvangen, storten we van dat bedrag 3.893,57 euro terug op de gemeenterekening. Dan hoeft de gemeente dat bedrag niet meer naar ons over te maken."

Regels

Ook Ingrid Timmer geeft namens D66 duidelijkheid. Ze geeft aan dat partijen die veel terugstorten niet perse zuinig zijn. "Wij moeten iets meer dan 1600 euro terugstorten. Naast zuinig omgaan met gemeenschapsgeld komt het ook doordat er zoveel regeltjes en voorwaarden zijn waaraan je het wel of niet mag uitgeven dat het bijna 'lastig' wordt om uit te geven. De bijdrage per jaar voor een fractie van vier personen is 1240 euro. Het kost bijna meer aan tijd van de ambtenaren om alles te controleren dan dat er uitgegeven kan/mag worden. Campagne- activiteiten, scholing, visitekaartjes, politieke avonden en dergelijke zaken mogen bijvoorbeeld niet van dit budget."

GroenLinks stort relatief weinig geld terug, vertelt Liza Luesink. "Over de afgelopen 4 jaar stort de GroenLinks fractie €131,79 terug." Wel hebben ze zelf geld ingelegd: "Het budget is bedoeld om te investeren in een goed functionerende raad. Denk aan ontwikkeling van de raadsleden, in de vorm van training en dergelijke. Wij hebben bijvoorbeeld laatst nog iemand gevraagd ons mee te nemen in het lezen van begrotingen. We leggen gedurende het jaar zelf privé nog bij om dit soort dingen te kunnen betalen."

Fors teruggebracht

Burgerbelang fractievoorzitter Martijn Siemes weet niet precies hoeveel ze terug moeten storten. Wel zegt hij dat ze aardig zuinig zijn geweest. "Elk jaar geven we minder uit dan we als fractie krijgen en dat bedrag storten we altijd netjes terug. Dit jaar ook al loopt de communicatie wat stroef met de gemeente. Ik weet niet precies wat we nu terug moeten storten. Overigens is het niet een kwestie van zuinigheid. Het fractiebudget is in het verleden telkens fors teruggebracht en is ook maar voor een heel beperkt aantal zaken in te zetten. Dit wordt trouwens elk jaar verantwoord."

"Het is van belang of het geld doeltreffend is ingezet"
Antje van Dijk

Antje van Dijk (VVD) is van mening dat het niet perse met zuinig of niet zuinig te maken heeft. "Zuinig zijn of niet lijkt me niet de juiste meetlat. Het is van belang of het geld doeltreffend is ingezet. Ik heb er geen moeite mee jouw vraag te beantwoorden." De VVD heeft over de vier jaren van de vorige raadsperiode gerekend 3/4 van de beschikbare gelden niet gebruikt. Waarschijnlijk zal dat in de komende periode anders zijn.

Alles op

In 2017 is er ruim 10.5000 euro uitgegeven door de fracties (zie het overzicht hieronder). De PvdA heeft dat jaar het meeste geld uitgegeven. Echter hoeven zij geen geld terug te storten. "Onze fractie hoeft over de afgelopen periode van vier jaar geen bedrag terug te storten. Wij hebben een brief ontvangen waarin is gemeld dat de kosten die door ons gemaakt zijn, goed zijn verantwoord", legt Jasper Bloem uit. Dit betekent dat zo goed als de volledige fractievergoeding uitgegeven is. "De belangrijkste uitgave die we maken is dat we een fractiesecretaris een vergoeding geven. Dankzij onze fractiesecretaris konden wij ons werk als raads- en forumlid echt een stuk beter doen."

Uitgaven 2017

Pvda: €2.389,00
CU: €1.722,07
GL: €1.578,77
BurgerBelang: €955,06
StadsPartij: €945,26
D66: €876,00
VVD: €843,23
SP: €499,86
CDA: €435,36
BewustZW: €309,34

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.