Inbox15 wordt een nieuwe culturele en ambachtelijke ontmoetingsplek
De oude Reesink-loods waar Inbox15 zich gaat vestigen.

Inbox15 wordt een nieuwe culturele en ambachtelijke ontmoetingsplek

ZUTPHEN - Van een leegstaande loods naar een plek waar je kunt eten, winkelen en ontmoeten. Dat is wat Tristan Steenmeijer en Silja Verhoeven willen bereiken. Inbox15 moet een "culturele en ambachtelijke ontmoetingsplek" worden in de Noorderhaven.

De ondernemers willen van de voormalige Reesink-loods een plek maken die bruist. Er moet horeca komen, verkoop van food en non-food. Ambachten moeten hun plek krijgen en er komen wat kantoorunits. "Het is bedoeld voor kleine ondernemers, start-ups, die het nog niet kunnen betalen om bijvoorbeeld in het centrum te gaan zitten. Hier kunnen ze zich vestigen, en vlees op de botten krijgen" zegt Tristan. Alle ondernemers worden gevestigd in zeecontainers die in de grote hal geplaatst worden.

"Hier ga je geen Kruidvat of iets soortgelijks vinden."
initiatiefnemer Tristan Steenmeijer

Alleen kleine ondernemers
Het gebouw is alleen bedoeld voor kleine ondernemers, niet voor grote ketens. "Wij willen hier geen doorgewinterde ondernemers die hier voor een prikje bij bij komen zitten. Wij zoeken naar kleine ondernemers die komen vanaf een carrièreswitch, net van school of uit de bijstand en zeggen: dit wil ik, maar ik kon het nooit eerder om het financieel te fors was. Hier ga je geen Kruidvat of iets soortgelijks vinden."

Geïnteresseerden 
Tristan en Silja waren eigenlijk nog niet opzoek naar potentiële huurders. “We wilden eigenlijk eerst het hele traject met de gemeente afhandelen, zodat we daar zeker van waren.” Maar de potentiële kandidaten wachtten daar niet op: “Nadat we een bericht op Facebook plaatsten kregen we meteen een hoop reacties.” Al betekent dat niet dat al deze kandidaten ook een plekje gaan krijgen: “Ze moeten nog wel hun idee gaan pitchen, zodat ze laten zien dat ze wel binnen het plaatje passen. We weten nu al wel dat we tegen een paar mogelijke kandidaten nee moeten zeggen.” 

Klussen
Er moet nog wel het één en ander gebeuren aan de loods. “We gaan geen grote verbouwing uitvoeren, maar bijvoorbeeld de ramen moeten worden vervangen. Ook moet er sanitair en elektra aangelegd worden, en een mooie ingang worden gecreëerd.”

Eind van het eerste kwartaal van 2017 moet Inbox15 openen. “We moeten eerst natuurlijk de officiële procedure door, en we weten niet hoelang dat gaat duren. Daarnaast moeten we eerst hier alles afkrijgen. Dus dat duurt even”, zegt Silja. “We hebben de datum al een paar keer op moeten schuiven.“

Kritiek van de binnenstad
Enkele ondernemers uit de binnenstad van Zutphen uitten kritiek op het plan van Inbox15. "Het college en alle politieke partijen hebben ontwikkeling van de binnenstad als speerpunt. Als de gemeente de komst van Inbox15 toestaat, staat dat haaks op haar beleid", zegt Huub Janson, voorzitter van de Zutphense binnenstadsondernemers, tegen De Stentor.

Volgens Janson is het 'ongewenste concurrentie'. Volgens hem zou detailhandel enkel toegestaan mogen worden als het een wijkfunctie heeft. “Een industrieterrein is er voor de industrie.”

De ondernemers van Inbox15 spreken dit tegen: “Wij bieden juist iets anders dan in de binnenstad, en het doel is dat ondernemers die zich hier vestigen zich later kunnen vestigen in de binnenstad. Daarnaast is het hier geen industrieterrein meer.”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.