Brummenaren worden gek van plakkend spul op auto's en tuinmeubelen

Brummenaren worden gek van plakkend spul op auto's en tuinmeubelen

Elke dag een plakkende laag troep op je auto vinden is geen pretje. Voor een grote groep Brummenaren is dit toch de realiteit. Er staan namelijk verspreid door het dorp Lindebomen. En zij zijn de schuldige. 

Verschillende Brummenaren klagen over het spul. Het bevuilt auto's, tuinmeubelen en andere objecten die buiten in de tuin staan. Volgens de gemeente gaat het om honingdauw. "Dit is een normaal natuurverschijnsel", legt een woordvoerder uit. 

Op de lindebomen zitten luizen die deze vloeistof afgeven. De luizen gebruiken plantensappen van de bomen maar niet alles, een deel scheiden ze weer uit. In deze vloeistof zitten veel suikers daarom is het plakkerig. De vloeistof is weer voedsel voor bijvoorbeeld mieren. De honingdauw is een heldere vloeistof, maar deze kan zwart verkleuren door een schimmel genaamd roetdauw.

Bestrijden?

Bestrijden gaat de gemeente niet doen. De woordvoerder: "Bestrijding van de kleverigheid is lastig, de oorzaak zijn de luizen, deze hebben een natuurlijke vijand dat zijn lieveheersbeestjes. De honingdauw is makkelijk afwasbaar en geeft naast ongemak zeker geen extra schade. Om deze reden wordt het verder door ons niet bestreden."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.