'Al zouden we de Voormars willen behouden, het kan gewoon niet'
De sloop van de arbeidershuisjes.

'Al zouden we de Voormars willen behouden, het kan gewoon niet'

Hoe graag we ook willen dat de huisjes op de Voormars aan de Zutphense IJssel blijven, het kan gewoon niet. Dit door afspraken die er in het verleden gemaakt zijn. En dat is best jammer, concludeerde cultuur-wethouder Mathijs ten Broeke in de LokaalGelderland-podcast. 

De gemeenteraad, het college of wie dan ook: niemand kan de sloop stil leggen. "Daar zijn jaren geleden al afspraken over gemaakt. Er is eigenlijk al heel veel uitstel geweest. Daar heeft de gemeente mee te maken, maar ook de woningcoorperatie die eigenaar is van de woningen, de ontwikkelaar die de eigenaar wordt van die plek daar."

Ten Broeke over het onderwerp. Lees verder onder de video...

Ten Broeke zelf vindt het, net als vele andere Zutphenaren, best jammer dat de huisjes gesloopt worden. "Het is best wel uniek die woningen daar, op die plek. De laatste overgebleven woningen van wat ooit een wijk was. Ikzelf vind het best wel jammer dat die hele wijk daar werd uitgekamd. De woningen waren ook gewoon op, qua levensduur." Hij gaat verder: "Als het zou kunnen is het niet verkeerd als die woningen daar blijven staan. Zeker ook in combinatie met al die nieuwbouw daar omheen." Maar de afspraken kunnen simpelweg niet veranderd worden. 

"Het is ook een manier om een sloop tegen te houden. Dat je ergens een beschermde vogel vrijlaat", grapt ten Broeke.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.