Lieve fietsers, hier mag je dus NIET fietsen

Lieve fietsers, hier mag je dus NIET fietsen

Aan alle fietsers die Zutphen doorkruisen: Het is niet de bedoeling dat je fietst door de Beukerstraat. Ondernemers en voetgangers ergeren zich hier namelijk mateloos aan. 

"Steeds maar fietsen ze door de straat heen. Vooral bij het eerste gedeelte na de Laarstraat. Ze willen dan over de Oudewand fietsen en doorkruisen daarom de Beukerstraat", legt een geïrriteerde ondernemer aan. Na twintig minuten posten zijn er 15 mensen fietsend voorbij gekomen. Een klein rekensommetje laat dan zien dat er gemiddeld 45 mensen per uur de regels aldaar overtreden. 

"Het gaat hier geregeld mis. Bijna nooit is het ernstig"
Zutphenaar

Een wat ouder stel staat te discussiëren voor de ogen van onze verslaggever. De man in kwestie wil door de straat fietsen om daarna over de Oude Wand richting het station te gaan. De vrouw beweert dat het niet mag, en wijst naar het grote duidelijke bord. Hierop besluiten de twee te voet naar de Oude Wand te gaan. Zoals het hoort. 

"Het gaat hier geregeld mis. Bijna nooit is het ernstig. Maar het gaat wel mis", legt een Zutphenaar uit die dagelijks door de stad loopt naar zijn werk. "Fietsers rijden zo tegen voetgangers aan omdat ze denken dat zij maar aan de kant moeten." 

Wel fietsen

Er zijn momenten dat hier wel gefietst mag worden. Dat is dagelijks tussen 18.00 uur en 10.30 uur. Daarna moet het fietsvrij blijven. Tijdens koopavonden mag er pas vanaf 21.00 uur gefietst worden. 

Boete

Ben je dan toch zo eigenwijs om daar te fietsen? En je wordt betrapt? Dan mag je 55 euro (exclusief administratiekosten) afrekenen. Zonde toch?

"Wij doen dan ook graag een beroep op het fatsoen van de mensen die er fietsen"
Burgemeester Annemieke Vermeulen

Burgemeester Annemieke Vermeulen, die toevallig op steenworp afstand woont van de Beukerstraat, is niet blij met de fietsers meldt ze via een woordvoerder. "Het aantal mensen dat fietsend door dit stukje Beukerstraat gaat, is te veel. Er wordt gecontroleerd, want het probleem is bij ons bekend. Van oktober-december 2017 heeft er een intensieve controle plaatsgevonden door Toezicht en Handhaving en de politie op dit stuk Laarstraat-Oude Wand en hebben 97 mensen een bekeuring ontvangen. Het fietsen in de Beukerstraat is hardnekkig. En we hebben geen pasklare oplossing. Soms bekeuren we. Maar we hopen vooral op ander gedrag van de fietsers. Wij doen dan ook graag een beroep op het fatsoen van de mensen die er fietsen: denk aan de veiligheid en stap af!"

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.