Zorgen om drastisch stijgende kosten bewindvoering

Zorgen om drastisch stijgende kosten bewindvoering

Het is geen pretje: een bewindvoerder toegekend krijgen. Volgens het boekje helpt hij je al je financiën op de rit te krijgen en ben je er daarna weer vanaf. Maar in de praktijk gaat het vaak anders. Schot zit er meestal niet in de zaak en de commerciële bewindvoerders moeten ook betaald worden. De Zutphense SP-fractie maakt zich daarover zorgen, en wil graag dat de gemeente Zutphen er iets aan doet.

De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college. Daarmee willen ze duidelijkheid over de stijgende kosten en de daarvoor genomen maatregelen. In 2012 was Zutphen slechts 50.000 euro kwijt aan bewindvoering, in 2017 was dat al 1,2 miljoen euro. Dat blijkt uit de constatering van de partij.

'Te zware maatregel'

De SP is van mening dat bewindvoering vaak een te zware maatregel. Daarom vragen ze het college om te kijken naar mogelijke lichtere maatregelen. Ook refereren ze aan een pilot in Tilburg, waar de gemeente samenwerkt met de rechtbank. In die pilot wordt meer naar de situatie gekeken én soms lichtere opties gekozen. De vraag is of het college dat hier ook wilt proberen, in samenwerking met de Zutphense rechtbank. De rechter besluit namelijk of iemand bewindvoering krijgt.

Ook wordt er gekeken naar Groningen. Daar is de gemeente gestopt met het aanstellen van commerciële bewindvoerders. Daarvoor is gratis bewindvoering, vanuit de gemeente, in de plaats gekomen. Er wordt verwacht dat er een miljoen euro mee uitgespaard wordt.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.