Sloop Achtermars tastte leefomgeving beschermde diersoorten aan

Sloop Achtermars tastte leefomgeving beschermde diersoorten aan

De sloop van woningen en gebouwen op de Achtermars heeft de leefomgeving van enkele beschermde diersoorten aangetast. Het gaat om de gewone (maar beschermde) dwergvleermuis, de huismus en de gierzwaluw. De gemeente heeft verzachtende maatregelen genomen, en past het bestemmingsplan in het gebied aan.

In het kader van de herontwikkeling werd ecologisch onderzoek uitgevoerd. Daar kwam naar voren dat de leefomgeving van de dieren is en/of wordt aangetast. Verblijfplaatsen verstoren is een overtreding van de natuurwetgeving. Daarom zijn er al verzachtende maatregelen genomen, zoals het plaatsen van nestkasten en andere verblijfplaatsen.

Bestemmingsplan

Maar om ook in de toekomst overtredingen te voorkomen heeft de gemeente besloten het bestemmingsplan aan te passen. Hiermee worden strengere eisen gesteld aan kopers van grond op de Achtermars, die daar willen bouwen. "Concreet betekent dit dat bij de nieuwbouw die in voorliggend bestemmingsplan mogelijk wordt gemaakt, nadrukkelijk rekening moet worden gehouden met de mitigatieopgave (verzachtende maatregelen, red.)." schrijft het college. "In de nieuwbouw moeten nieuwe voorzieningen voor huismussen, gierzwaluwen en de gewone dwergvleermuis en ruige dwergvleermuis worden geïntergeerd."

De kosten hiervoor zijn volledig voor de koper van het stuk grond. Het gaat echter niet om enorme bedragen. Namelijk: "ca € 30,-- voor een vleermuiskast, ca € 70,-- voor een kast voor gierzwaluwen, ca € 30,-- voor een kastje voor de huismus". Het plan moet nog wel worden goedgekeurd, en ligt nu zes weken ter inzage.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.