Gemeente gaat kleinschalig en elektrificatie openbaar vervoer onderzoeken

Gemeente gaat kleinschalig en elektrificatie openbaar vervoer onderzoeken

De gemeente Zutphen moet gaan onderzoeken of kleinschalig elektrisch openbaar vervoer mogelijk is. Daarnaast moeten de ambtenaren gaan kijken naar de elektrificatie van het overige openbaar vervoer in de gemeente.

De fractie van BewustZW diende -samen met GroenLinks, VVD, CDA, PvdA en de Stadspartij- in mei een motie waarin ze hiertoe opriepen. Die motie is maandagavond tijdens de gemeenteraad met een meerderheid aangenomen. Het onderzoek moet in oktober klaar zijn.

Kleinschalig vervoer

Eerder werd er al over de motie gesproken in een forumvergadering. Een inspreker stelde toen dat ouderen weinig meer in de binnenstad komen. "Hartstikke leuk die middeleeuwse stenen, voor toeristen. Maar niet voor ouderen."

Er werd kort gesproken over een 'minibus' die door het centrum zou kunnen rijden. De inspreker, die ouderen vertegenwoordigde, opperde haltes voor winkels en restaurants. Dat idee werd door de politiek minder ontvangen, omdat het al een druk voetgangersgebied is.

Geld

De SP uitte destijds haar zorgen over de financiën. Elektrificatie van het openbaar vervoer en de toevoeging van kleinshalig personenvervoer is niet gratis.

Het huidige college moet daarnaast flink bezuinigen vanwege te krappe reserves. Volgens voormalig wethouder Coby Pennings is er bij de provincie echter genoeg budget. In het coalitieakkoord wordt ook elektrisch busvervoer genoemd, als speerpunt voor de komende coalitieperiode.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.