Leuk al die festivals in de regio, maar waarom kan je maar weinig optredens terugkijken?
Navarone op Bevrijdingspop Achterhoek.

Leuk al die festivals in de regio, maar waarom kan je maar weinig optredens terugkijken?

Mañana Mañana, de Zwarte Cross, Bevrijdingspop Achterhoek en nog veel meer festivals is onze regio rijk. Maar om de optredens te zien moet je toch echt op het festival zelf zijn. Een leuk verslag maken voor de media is geen probleem, maar een show in zijn volledigheid terug kijken is wat lastiger. 

Verschillende media deden het afgelopen weekend verslag van Mañana Mañana. Maar alle optredens terugkijken zit er niet in. De reden is dat daar een hele wereld achter zit. De media moet een zogenaamde licentie hebben om iets uit te kunnen zenden. Dat kostte bij Bevrijdingspop Achterhoek bevoordeeld aardig wat tijd voor LokaalGelderland. Iedereen heeft een mening over het wel of niet uitzenden. De artiest in kwestie, het managment en de festivalorganisatie. 

Zendt ons niet uit

Jesse Sprikkelman regelde dat alle bands live uitgezonden mochten worden dit jaar. "Dit jaar vonden de acts die op bevrijdingspop stonden het geen probleem. Vorig jaar was dat wel anders. Toen was Mister and Mississippi de hoofdact, en die wilde absoluut niet live uitgezonden worden. In onze livestream stond toen een uur lang een melding in beeld dat het niet uitgezonden mocht worden. En dat is gewoon enorm jammer." 

"Hij heeft nadien een advocaat op ons dak gestuurd"
Jesse Sprikkelman

Maar wanneer alle bands toestemming geven voor het live-uitzenden ben je er nog niet, legt Sprikkelman uit. "Wij bieden al onze streams ook on demand aan. Dat betekent dat je het in zijn volledigheid terug kan kijken. Dat was ook gemeld bij alle artiesten. Echter was er toch één artiest niet blij mee. Hij heeft nadien een advocaat op ons dak gestuurd. We moesten zijn optreden eruit knippen."

Grote festivals

Bij lokale festivals is het contact makkelijk te leggen. Bij grote festivals zoals de Zwarte Cross is dat een ander verhaal. "Tijdens de Zwarte Cross zenden we geen volledige optredens uit. We doen daar sowieso niks live. Dat zou echt teveel werk gaan kosten. En daar hebben we de mensen gewoon niet voor", aldus Sprikkelman. "Wij draaien wel beelden van optredens. En dat kan ook niet zomaar. Daar moet je het managment van de artiest voor hebben. Bij sommige artiesten mag het, en dan gaat een groep met fotografen en cameramannen het podium op." 

"Alles om die manager, in Amerika zit en geen idee heeft wat er hier aan de gang is, te overtuigen"
Hein Fokker

Hein Fokker heeft die zware taak wel op zijn schouders liggen. Hij regelt dit soort zaken voor onder andere Pinkpop. "Voor de bands gaat het om het geluid. Als ze niet willen, zoals dit jaar bij The Offspring, moet ik eerst opscheppen over wat we doen, filmpjes opsturen van onze regisseur, en de boeker van de artiest een mail sturen. De bands een beetje lekker maken, als het ware. Alles om die manager, in Amerika zit en geen idee heeft wat er hier aan de gang is, te overtuigen", legde hij dit weekend uit op NPO 3FM. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.