De voorjaarsnota: saai gedoe of belangrijk moment?

De voorjaarsnota: saai gedoe of belangrijk moment?

Afgelopen vrijdag zat de gemeenteraad flink te zweten in de burgerzaal. De hele dag werd de voorjaarsnota besproken, terwijl een aantal kilometers verderop een festival plaatsvond waar sommige van hen liever hadden gezeten. Maar wat boeit zo'n voorjaarsnota eigenlijk? Is het saai gedoe of een belangrijk moment? 

Volgens de Zutphenaren is het vooral dat eerste. "In grote lijnen is het al bekend wat er gaat gebeuren. En de details zijn voor de burgers niet belangrijk. Maar ik kan me voorstellen dat het voor de politiek een onwijs belangrijk moment is", reageert Daan. "Ik weet niet eens wat het is. De media doet er ook weinig mee, wat ik wel snap", is de reactie van Marlou. 

Begroting

Belangrijk is het voor de politiek zeker, beklemtoont Ingrid Timmer (D66): "De voorjaarsnota is zeker niet voor de vorm. Het is met de begroting die voorkomt uit de voorjaarsnota een van de belangrijkste documenten. Je geeft hier als raad de kaders richtingen aan waar het geld aan besteed dan wel bezuinigd dient te worden. Het is dus de basis voor het komende jaar."

"Het is één van de belangrijkste politieke momenten van het jaar"
Nils Müller (SP)

Nils Müller (SP) geeft wat meer ins en outs over die voorjaarsnota. Want wat is het eigenlijk? "De gemeenteraad is de baas in een gemeente. En de Voorjaarsnota is het moment dat de gemeenteraad bepaalt want de hoofdlijnen moeten zijn voor de begroting voor het komende jaar. Dat doen ze onder andere door het vaststellen van een 'Voorjaarsnota' en het houden van een 'algemene beschouwing'. Dat is een verhaal over de lange termijn visie van een partij op de staat van de gemeenschap. Het college gaat vervolgens aan de hand van die nota, en met de algemene beschouwingen in haar achterhoofd, aan de slag met het opstellen van de begroting van 2019." Of het saai is? "Nee, het is één van de belangrijkste politieke momenten van het jaar." 

Onduidelijkheid

Kritische reacties zijn er ook. Vooral vanuit de oppositie. Martijn Siemes (Burgerbelang): "De voorjaarsnota betekent vooral meer onduidelijkheid voor de gemeente. Het huidige college heeft een heel zwak collegeakkoord opgesteld met veel gaten, tegenstrijdigheden en onduidelijke wensen. Dat akkoord moet het lopende succesvolle focustraject vervangen dat bedoeld is om Zutphen er economisch weer bovenop te krijgen."

"Deze ondoordachte aanpassingen kunnen bijzonder negatief uitpakken voor Zutphen"
Martijn Siemes (Burgerbelang)

Siemes heeft angst voor de schade die aangericht kan gaan worden. "Deze ondoordachte aanpassingen kunnen bijzonder negatief uitpakken voor Zutphen. Burgerbelang heeft met een aantal partijen geprobeerd om dit te voorkomen en opgeroepen tot samenwerking tussen alle partijen om met een raadsbrede oplossing te komen, maar de collegepartijen stelden zich heel krampachtig op. De raad mag alleen meebepalen waarop bezuinigd moet worden, het college bepaalt waar het geld heen gaat. Daarnaast zien we nog steeds binnen het college veel tegengestelde belangen. Dat baart ons ook zorgen. Maar we verwachten ook dat de wal het schip zal keren. Na de zomer zal het college toch echt gezamenlijk met bezuinigingsplannen moeten komen en wij verwachten dat er dan wel ruimte is voor realisme. Wij hopen dat het focustraject dan nog niet al te veel schade is toegebracht.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.