Zutphen krijgt naheffing door 'foutjes' met de btw

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen moet een naheffing betalen aan de Belastingdienst. De dienst deed een klein onderzoek bij de gemeente waardoor de fouten ontdekt werden. Er ligt een naheffing op de mat van 661.836,- euro.

Het gaat om de periode 2013-2016. De Belastingdienst deed het onderzoek over het jaar 2016. Ze gaan er vanuit dat in de jaren ervoor een vergelijkbaar aantal fouten zijn gemaakt. Daarom moet er in totaal 661.836,- euro terug, waarvan de gemeente uiteindelijk 505.386,- euro moet betalen.

Foutjes

Er stond btw op de factuur terwel dat niet moest, er is teveel btw gecompenseerd of het had niet teruggevraagd mogen worden. Het zijn geen grote fouten, maar ze kosten wel wat geld. De gemeente heeft dus niet foutloos gewerkt. Maar ook door externe partijen ging het mis. Zo zette een stichting onterecht btw op de facturen, wat leidde tot een bedrag van 156.450 euro. Dat bedrag moet de gemeente weer terugkrijgen van die stichting, die het op haar beurt weer bij de Belastingdienst terug kan krijgen. Wegstrepen was niet mogelijk.

'Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker', aldus de Belastingdienst. Volgens hen komt het vrijwel nooit voor dat alles goed gaat. De gemeente neemt echter wel maatregelen: "Het onderzoek heeft al geleid tot een aanscherping van de aandacht voor een juist gebruik van de BTW-regelgeving. Wel blijven we ons best doen om zoveel mogelijk BTW terug te vragen waar we als gemeente recht op hebben. Daarbij kan het voorkomen dat er onterechte verzoeken tussen zitten."


Wil je ons steunen met een maandelijkse bijdrage?

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.