Waarom wil de politie niks vertellen over hun ontslagen medewerker?

Waarom wil de politie niks vertellen over hun ontslagen medewerker?

Je hebt een winkeldiefstal gepleegd, je bent 24 jaar en komt uit Zutphen. De kans is groot dat meerdere mensen deze details dan van je weten, omdat de politie ze verspreid heeft op internet. Maar wanneer een politiemedewerker ontslagen wordt laat de politie de details liever in het midden, bleek maandag. 

De medewerker wordt ervan verdacht dat hij zich binnen een eerder opgelegde proeftijd van 3 jaar opnieuw schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend en niet-professioneel gedrag. Daarbij kwamen verdenkingen van het raadplegen van de politiesystemen voor privé doeleinden en een gebrek aan transparantie in de verantwoording van zijn handelen. En dat is dan ook direct alles wat we weten. Volgens politiewoordvoerder Frank Brouwer is daar een duidelijke verklaring voor. "Dat is hoe het binnen de politie werkt, zo is het afgesproken." 

Transparantie

Volgens Brouwer is het al heel wat dat de Nederlandse politie dit soort informatie openbaar maakt. "We willen transparant zijn. En dat doen we onder andere door integriteitsschendingen te melden op onze website", legt hij uit. Ze melden wanneer iemand buiten functie gesteld is of wanneer iemand ontslagen is. 

"Ik vind dat we al heel wat gemeld hebben"
Frank Brouwer

Dat jij als winkeldief of zakkenroller zijnde in Zutphen woont wil de politie wel melden. Waar de ontslagen medewerker werkt wil de politie niet vertellen. Ook niet in welke provincie hij werkt. Omdat deze regio onder het district Oost-Nederland valt kan dat zowel Gelderland als Overijssel zijn. "Die details gaan we niet geven. Ik vind dat we al heel wat gemeld hebben", zegt de zegsman. 

In bed met de wijkagent?

Volgens het bericht heeft de man zich schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend en niet-professioneel gedrag. Het enige detail wat genoemd wordt is dat hij in de politiesystemen gesnuffeld heeft. "En meer gaan we daar dus volgens het protocol niet over vertellen." Of de medewerker in bed lag met de wijkagent of misschien wel de banden van de baas lek gestoken heeft zullen we dus niet te weten komen. "Het is ook niet aan ons om te bepalen wat we wel of niet melden. Dit is een landelijke afspraak. Er zijn duidelijke lijnen over hoe we naar buiten toe communiceren", benadrukt Brouwer. 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.