Speciaalbier drinken in het park blijkt opnieuw ideaal festivalconcept

ZUTPHEN - Dat de zon in combinatie met een lekker biertje een perfecte combinatie is is vast geen nieuws voor je. Hier speelt ook de organisatie van het Speciaalbier Festival in Zutphen goed op in. Er gingen zondagmiddag veel speciaalbiertjes over de toonbank in het Vogelpark in Zutphen. 

Het Vogelpark stroomt bij de start van het evenement al snel vol. De zon en de behoefte aan een goed biertje lokt de mensen naar het festival. Organisator Hans-Jurgen Meurs en Frank Keizer van Kings & Queens Zutphen zijn de organisatoren van het hele geheel. "Speciaalbier hoort bij Zutphen", beklemtoont Meurs. "We hebben natuurlijk al de Bokbierdag. Maar dit is toch net even wat anders. Gezellig in een parkje met de zon erbij." 

Lees verder onder de foto...

Ruim duizend man kwam naar het park.

Zomer

Het mooie weer zorgt voor euforie bij de organisatie. "We hielden ons hart vast. Maar gelukkig is het prachtig weer vandaag. Dat zorgt natuurlijk voor meer bezoekers." Meurs zelf loopt in zijn teenslippers over het festivalterrein en stuurt af en toe wat van zijn mensen aan. Wat zijn favoriete biertje is? "Ik drink zelf geen bier", lacht hij. "Maar ik ga wel even het Prinsessenbier drinken. Dat is het bier wat speciaal voor ons festival gebrouwen is." Lachend vertelt hij dat hij het bier drinken langzaam begint te leren.

"We hebben een zomers witbiertje gebrouwen"
Eelke ter Avest

Eelke ter Avest heeft het Prinsessenbier gebrouwen. "Ik brouw graag bier thuis met mijn vader. Er werd gevraagd of wij niet iets speciaals voor dit evenement wilden maken. En dat leek ons een mooie uitdaging. We hebben een zomers witbiertje gebrouwen. Dat past bij dit weer en deze dag." Ter Avest is zelf ook erg te spreken over de sfeer. "Het is super gemoedelijk. Maar niet te druk. Er is tijd voor een praatje tussendoor. En dat werkt voor ons ook fijn." De brouwer schenkt ondertussen een biertje in. 

Lees verder onder de foto...

Het Prinsessenbier.

De beschrijving die Ter Avest vooraf gaf klopt. Het witbiertje smaakt erg licht en zomers. Een uniek smaakje heeft het. Wat natuurlijk ook de bedoeling is, want het is speciaal voor dit festival gebrouwen. Hij smaakt lekker zoet. Maar het risico is wel dat je 'm snel achterover tikt. 

Beste van het land

Iets verderop het terrein staat het biermerk Bronckhorster. Natuurlijk geen onbekende in deze regio. Onlangs wonnen ze met hun biertje 'Nightporter' een prijs. Het is het beste biertje van Nederland. "En lekker dat het is", zegt de man achter de tap vol trots. De reden dat het het beste biertje van het land is geworden is de unieke smaak. Het is een donker en zwaar biertje. Over hoe het smaakt denken kenners verschillend. Is het de smaak van koffie of toch juist karamel? Lekker smaakt hij zeker. 

Lees verder onder de foto...

Het beste biertje van het land.

Het festival heeft veertien stands staan. De meeste stands verkopen verschillende biertjes. Organisator Hans-Jurgen Meurs heeft grote plannen met het concept. "Wij zitten ook in Assen en Arnhem. Die kant willen we eigenlijk ook opgaan met dit concept. Ik denk dan wel eerder Assen. Want Arnhem doet al meer met speciaalbier. Ook willen we het natuurlijk volgend jaar nog wat uitbreiden in Zutphen. Maar hoe precies moeten we nog bedenken." Met een trots gevoel loopt hij over het terrein. "Dit is toch super gaaf", roept hij trots. 

Vorig jaar trok het festival zo'n 700 bezoekers. Dit jaar zijn ze daar dik overheen gegaan. De organisatie schat ruim duizend bezoekers.

Foto's van het evenement...

Proost!
Hoe meer hoe beter.
Nog een keer: proost!
Niet iedereen dronk uit glas.
Er was meer dan alleen bier.

Wil je ons steunen met een maandelijkse bijdrage?

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.