Ondernemer vertelt over zware mishandeling en slecht handelen van het OM

Ondernemer vertelt over zware mishandeling en slecht handelen van het OM

De Zutphense ondernemer Franck Notten heeft iets meegemaakt wat niemand ooit hoopt mee te maken. Op 4 juni 1998 werd hij, na een avond werken, zwaar mishandeld. Nu, precies 20 jaar later, deelt hij zijn verhaal met de buitenwereld. Franck heeft een uitgebreid verhaal geschreven over de mishandeling en de nasleep ervan. Omdat verhalen vertelt moeten worden zoals ze daadwerkelijk vertelt worden publiceert LokaalGelderland zijn volledige verhaal. Zonder aanpassingen, zoals Franck het zelf opgeschreven heeft. Enkel de tussenkopjes en uitgelichte quotes zijn door de redactie toegevoegd.

ZUTPHEN - Het is vandaag 4 juni, een datum die ik niet snel vergeet. Vandaag 20 jaar geleden rond 3 uur in de ochtend in 1998 liep ik op donderdagochtend vanaf mijn café La Bicyclette, waar ik die avond achter de bar had gestaan, naar mijn huis. Ik merkte vlak voor ik mijn huis in wilde gaan, dat er mensen iets achter mij liepen. Het is niet ongebruikelijk dat er rond die tijd mensen op straat liepen dus besteedde ik er verder geen aandacht aan. Ik steek de sleutel in het slot van mijn voordeur en doe de deur open. Terwijl ik naar binnen wil wordt ik van achter aangevallen en val ik voorover mijn huis in.

"In het ziekenhuis zijn de artsen bang dat mijn schedel stuk is geslagen"
Franck Notten

Ik wordt hard op mijn hoofd geslagen. Ik bescherm het met mijn armen en handen. Het lukt mij om mij op mijn rug te draaien, waardoor ik met mijn benen de belagers enkele flinke trappen uit kan delen. Belagers die mij, na later blijkt, met geprepareerde houten stelen slaan waar ze mij maar raken kunnen. Het lijkt een eeuwigheid te duren, maar het lukt mij na enkele minuten om de belagers mijn huis uit te krijgen en de deur met een voet dicht te trappen. Ik sleep mijzelf (lopen gaat niet meer) naar een telefoon achter in mijn huis en bel politie. Ik krijg een dame aan de lijn en leg in kort uit wat er is gebeurd en waar ik ben en dat er politie en ambulance nodig is. Dan kruip/loop ik terug naar de voordeur waar ik door het raam kijk tot politie komt. Ik heb dan nog net de kracht om de voordeur open te doen en agenten binnen te laten. Iets later komt de ambulance en wordt ik afgevoerd naar het ziekenhuis.

De schade

In het ziekenhuis zijn de artsen bang dat mijn schedel stuk is geslagen en voor de wonden gehecht kunnen gaan worden moeten er foto’s worden gemaakt om de schade op te nemen. Er is met de stokken veel schade aangericht. Vooral mijn hoofd en mijn gewrichten hebben het moeten ontgelden. Ik heb veel bloed verloren. Ze hebben zo hard op een knie geslagen dat zelfs mijn bovenbeen in de lengte over ongeveer 20 cm is gebarsten. Het is volgens artsen een wonder dat ik niet buiten bewustzijn ben geraakt. Als dat wel was gebeurd had ik het zeker niet na kunnen vertellen en was ik ter plaatse dood gebloed.

Wanneer ik uren later op een kamer wordt gelegd, bel ik een van mijn werknemers en vraag of ze de band uit de bewakingsvideo wil halen en afgeven bij de politie. De mensen die ik vlak voor de mishandeling achter mij zag dacht ik te herkennen als onbekende personen die ik de vorige avond in La Bicyclette had gezien. Later blijkt dat te kloppen, de mannen waren ter voorbereiding op de mishandeling, die vooraf volledig uitgedacht en gepland was, in La Bicyclette geweest. De politie gaat met de foto’s op onderzoek in de regio, maar niemand zegt de mannen te kennen. Tenminste 1 persoon betrokken bij de mishandeling die ook de foto’s te zien krijgt kent de mannen, maar zegt tegen de politie ze niet te kennen. De daders weten vanaf dat moment dat ze gezocht worden en vastgelegd zijn op beeld voor de mishandeling en laten zich niet meer in de regio zien.

In september 1998 komt er bij een Regionale Criminele Inlichtingendienst informatie binnen die als betrouwbaar wordt gekwalificeerd. Er is een drugs gerelateerde moord gepleegd en de bron verteld wie deel uitmaken van de dadergroep. Ook meld de bron dat dezelfde daders in Zutphen een eigenaar van een café hebben mishandeld en opdracht hadden om café OMA in Zutphen in brand te steken. Ze waren daarvoor in mei en begin juni in Zutphen geweest om dat in opdracht van iemand met belangen in Zutphense horeca uit te gaan voeren. Doordat er te weinig benzine werd gebruikt bij de brandstichting is het pand toen niet volledig uitgebrand. Werknemers van café OMA waren nog beneden in de zaak toen brand werd gesticht en hebben nagenoeg zeker erger voorkomen. Bij mijn mishandeling was er naast de 2 mannen met stokken nog een 3e aanwezig die aan de overkant van de straat op de uitkijk stond.

Een jaar later

Pas in september 1999 kunnen er daders worden opgepakt en worden verhoord door Zutphense Politie. Twee daders leggen een volledige verklaring af waaruit blijkt dat er rekening werd gehouden met zwaar gevecht. Vooraf zijn bij een doe-het-zelf zaak houten stelen gekocht die voorzien werden van handvat om maar niet uit de hand te glijden tijdens de mishandeling. Ook moesten ze schone kleding meenemen om zich na de mishandeling om te kunnen kleden. Verder werd beschreven waar ze in Zutphen allemaal waren geweest voor de mishandeling en wat ze er hadden gedaan. Hierdoor weet ik dus precies hoe hun voorbereidingen zijn geweest en wie ze hebben gezien en gesproken. Omdat 2 daders die mij hebben mishandeld nog niet eerder met justitie in aanraking waren gekomen, mochten ze na de bekentenis naar huis. Toen ze opgeroepen werden voor de zitting bij de rechtbank waren ze niet meer te vinden. Later is een van hen nog wel opgepakt, de andere loopt nu 20 jaar later nog gewoon vrij rond.

"Het lijkt er in alles op dat politie van het OM niet alle bewijzen mag vinden om de opdrachtgever uit Zutphen te kunnen veroordelen"
Franck Notten

Ik heb in de loop der jaren mijn uiterste best gedaan om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen. Ik heb een beroep gedaan om als slachtoffer van geweldsmisdrijf een kopie van het dossier te krijgen. Dat werd eerst door het OM geweigerd, maar heb ik uiteindelijk toch gekregen. Voorwaarde daarbij is echter dat ik het niet mag delen…. Het lijkt er in alles op dat politie van het OM niet alle bewijzen mag vinden om de opdrachtgever uit Zutphen te kunnen veroordelen. Meerdere agenten hebben bij mij aangegeven een ontevreden gevoel te hebben bij het onderzoek wat ze mogen en mochten doen. Ik vind dat een zeer slechte zaak!

Ik heb La Bicyclette nog kunnen draaien tot 2013, op dat moment waren de kosten weer hoger dan de opbrengsten geworden, kon ik de huur niet meer betalen en werd ik eruit gezet. Uit het meest recente politie dossier dat ik in handen heb weet ik dat er alles aan is gedaan om La Bicyclette slechte naam te geven en mij het goed ondernemen onmogelijk te maken. Ik ben vaak bedreigd, de banden van mijn auto zijn stuk gesneden, auto van mij en die van de toenmalige collega van OMA zijn bij herhaling beschadigd, vechtpartijen in La Bicyclette ontstonden ineens op een verder heel gezellige avond zonder ellende, steen door de ramen van mijn huis en meer. Meeste incidenten lijken ook in opdracht uit te zijn gevoerd …. Het OM en de Politie stonden erbij en keken erna, maar deden niets.

Dossier

Nadat ik het dossier heb gelezen, dat zijn honderden pagina’s, dan is er geen twijfel meer bij mij wie er allemaal betrokken zijn bij alles. Onder ede afgelegde verklaringen, bezoeken aan de gevangenis, betalingen aan de dader(s) en zelfs een bericht van het OM dat er ook bij hen geen twijfel bestaat over wie opdracht heeft gegeven voor de mishandeling van mij en de (poging tot) brandstichting bij OMA. Ik vind het dan ook erg raar dat er tot de dag van vandaag niemand uit Zutphen is opgepakt of aangehouden. De in het dossier genoemde Zutphense man is hiervoor zelfs nog nooit verhoord! De daders hebben bij hem thuis gelogeerd voor ze opdracht uitvoerde, naam van zijn vriendin die hen verzorgde staat gewoon in verklaringen. De meeste verklaringen waarin zelfde man wordt aangewezen als opdrachtgever zijn afgelegd door mensen die betrokken zijn bij de misdaden. Een verklaring is anders en bevat een aanwijzing uit de mond van de door het OM aangewezen opdrachtgever zelf. Voordat mishandeling plaats vind zegt opdrachtgever namelijk tegen iemand dat mij een lesje geleerd zal worden. De betreffende persoon meld dat niet aan mij, maar na de mishandeling heeft plaats gevonden wel aan de politie. De beoogde opdrachtgever kan (en zal) natuurlijk ontkennen dat die iets te maken heeft met dit alles. De vraag rest dan, waarom heeft degene mij dan niet benaderd om mij te waarschuwen? Volgens mij waarschuw je niet als je er belang bij hebt dat het wel gaat gebeuren……

"De Officier zorgde er zelfs voor dat ik de dag na het gesprek met behulp van 6 agenten van het schoolplein werd gehaald terwijl ik mijn kinderen wilde ophalen"
Franck Notten

In 2013 vroeg ik om een gesprek met de behandelend Officier van Justitie, dat gesprek kwam er maar verliep erg onprettig. Het leek erop dat de Officier de kant van de opdrachtgever had gekozen en allemaal redenen zocht om de mishandeling maar niet op te hoeven lossen. De Officier zorgde er zelfs voor dat ik de dag na het gesprek met behulp van 6 agenten van het schoolplein werd gehaald terwijl ik mijn kinderen wilde ophalen. Er was een melding gemaakt bij Jeugdzorg, die ik vanwege privacy niet te zien kreeg. Ik zou gevaar zijn voor mijn kinderen en mocht ze voorlopig niet zien. Naar meer dan een jaar haalde ik bij een klachtenprocedure bij BJZ de brief boven tafel van de politie aan BJZ waardoor ik mijn kinderen tijdelijk niet had gezien. Het had mij een half jaar gekost om hen weer via normale bezoekregeling te kunnen blijven zien. Toen ik de brief las begreep ik het optreden van BJZ en de politie wel, echter wat in de brief stond over het gevoerde gesprek was niet juist! De agent die naast de officier bij het gesprek had gezeten bevestigde (gelukkig) na het lezen van de door mij achterhaalde brief dat inhoud niet juist was. Hetgeen ik volgens die brief gezegd zou hebben klopte niet. Er volgde afzonderlijke gesprekken met hoofd politie uit de regio en met Hoofdofficier van Justitie. Beiden boden excuus aan en gaven aan dat er fouten gemaakt waren die niet gemaakt hadden mogen worden. Gevolg voor de verantwoordelijke officier was alleen dat ze van mijn zaak werd afgehaald. De gevolgen voor mijn kinderen waren dramatisch!

Net voor dit speelde werd ik door de Rechtbank in Zutphen failliet verklaard. Ik had een nog niet volledig ingevuld verzoek bij mij om in schuldsanering te gaan. De rechter wees het af om schuldsanering in te gaan. Ik kreeg curator toegewezen in Doetinchem, ook hij wilde niets weten van omzetting naar schuldsanering. Het faillissement werd 3 jaar lang in stand gehouden. Achteraf blijkt dat curator na 2 maand alle crediteuren al heeft aangeschreven dat er geen betaling uit de boedel te verwachten was…… In faillissementsverslagen meld curator een schuld van ongeveer €100.000 terwijl uit dossier met ingeleverde stukken een veel hoger bedrag blijkt. Samen met bevriende Advocaten heb ik in de 3 faillissementsjaren vele klachten ingediend bij de rechtbank in Zutphen over het functioneren van de curator, ze werden allemaal afgewezen…. Na 3 jaar werd faillissement opgeheven bij gebrek aan baten en kon ik op dat moment beginnen met het oplossen van alle schulden, waar ik bij een schuldsanering dan vanaf zou zijn geweest.

Crediteuren

Inmiddels ben ik al weer bijna 18 maand bezig om eruit te komen met de crediteuren. Door omstandigheden waar ik hier verder niet op in wil gaan, kon ik geen hulp krijgen van reguliere schuldhulpverlening en ben ik zelf in gesprek gegaan met alle crediteuren. Met hulp van derden probeer ik regeling te treffen tegen finale kwijting over al mijn schulden, op 2 na is dat inmiddels gelukt. Het lijkt erop dat het binnenkort met een van de laatste 2 ook gaat lukken. Met de meeste crediteuren lukte het mijzelf om afspraken mee te maken en vast te leggen, voor enkele moest ik hulp van advocaat inschakelen. Veel deurwaarders en incassoburo’s waren verbaasd dat ik na bijna 3 jaar contact met hen op nam. Zij vonden het zeer ongebruikelijk dat rechter in Zutphen geen schuldsanering had toegewezen of tenminste de tijd had gegeven om papieren verder in te vullen en aanvraag schuldsanering in te laten dienen. De handelwijze van het OM , (politie), Curator en Rechtbank geven mij nou niet echt een goed gevoel over hun functioneren.

Ik heb in afgelopen jaren een van de daders, nadat hij zijn straf had uitgezeten, opgespoord in buitenland en hem opgezocht. Hij wilde nog wel met politie in Nederland praten, vertelde hij mij toen. Helaas is dat gesprek er niet gekomen en zal volgens mijn laatste informatie er ook niet meer komen. De reden hiervoor is dat hij volgens mijn laatste informatie inmiddels zwijggeld heeft gekregen van de opdrachtgever. De extra informatie waar het OM nog op hoopt lijkt er daarom niet meer te komen. Ik heb Peter R. de vries al eens benaderd voor hulp, maar kon hem niet betalen. Ook heb ik Richard Korver benaderd voor hulp, hij heeft kosteloos wat vragen beantwoord, maar voor ondersteuning moet er geld op tafel komen wat er niet is. Daarom zit er niets anders op dan zelf te blijven strijden voor gerechtigheid.

"Tot op heden ben ik nooit zo open geweest over wat zich allemaal heeft afgespeeld, het werd mij min of meer verboden door het OM"
Franck Notten

Tot op heden ben ik nooit zo open geweest over wat zich allemaal heeft afgespeeld, het werd mij min of meer verboden door het OM. Op een deel van het dossier zit soort van zwijgplicht, ander deel heb ik al veel langer in bezit en zijn geen eisen aan gesteld toen. Maar vandaag heeft het OM precies 20 jaar gehad om dat te doen wat ze zouden moeten doen en dat laten ze na. De hiervoor beschreven informatie is nog verre van volledig, maar ik wil eventuele nieuwe getuigen die zich na het lezen van dit verhaal aanvullende dingen herinneren en daarmee naar de politie gaan (hopelijk), niet bepaalde zaken in de mond leggen.

Voor de gemeenteraad verkiezingen was er geregeld in het nieuws dat de vrees bestaat dat criminelen steeds meer grip op gemeentes krijgen, iets wat men niet gewenst vind en daar ben ik het zeer mee eens! Nu hebben we in Zutphen een nieuwe coalitie van 4 partijen. Ik ga hier niet zeggen dat er inmiddels criminelen in de raad zitten of aangesteld zijn als wethouder, maar wat ik wel zeer zorgelijk vind is dat leden van 2 van de 4 partijen uit de coalitie op enig moment in de afgelopen jaren openlijk partij hebben gekozen voor een van de in mijn dossier genoemde betrokkenen. Het niet optreden van het OM kan in en voor Zutphen gaan betekenen dat er wellicht ongewild beslissingen genomen gaan worden in voordeel van mensen betrokken bij criminele handelingen. Dat vind ik, en hopelijk ook de gemeente(raad) zeer ongewenst.

Wetswijziging

Door wetswijziging in 2011 verjaren misdrijven waarvoor 12 jaar of meer geëist kan worden niet meer. Zowel opdracht voor de (poging tot)brandstichting als ook mijn mishandeling verjaren daardoor niet meer en kunnen op ieder moment door OM wel bij rechter worden voorgelegd. Ik zal blij zijn als OM dat ooit gaat doen, veel vertrouwen dat ze dat ook gaan doen heb ik echter niet. Tot die tijd blijf ik informatie verzamelen en pak ik alle mogelijkheden aan om het OM te motiveren tot vervolging over te gaan zodat ik dit af kan sluiten.

Bij deze wil ik iedereen die informatie heeft en dat nog niet met politie gedeeld heeft, vragen om dat alsnog te doen. De opdrachtgever/uitlokker van mijn mishandeling mag toch niet ongestraft blijven!

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.