Honderden scheve bomen Witte Lint direct gekapt vanwege insect
Het Witte Lint.

Honderden scheve bomen Witte Lint direct gekapt vanwege insect

De Perenprachtkever blijkt zeker 260 bomen van het Witte Lint in Zutphen (N348) dusdanig te hebben aangetast dat deze meteen moeten worden gekapt.  De verwachting is dat het aantal bomen oploopt tot 500 of meer. De bomen die niet zichtbaar aangetast zijn, worden preventief behandeld met knoflookextract en de komende weken gemonitord en indien nodig alsnog gekapt. In het najaar wordt besloten of en hoe het Witte Lint hersteld kan worden. De eerste kap start dinsdag 5 juni en duurt ongeveer een week. De N348 wordt afgezet met dynamische systemen en waar nodig worden verkeersregelaars ingezet.

De aangetaste bomen worden versnipperd en verbrand om verdere besmetting te voorkomen. Deze aanpak is vergelijkbaar met de aanpak van de Essentaksterfte. Voor het kappen is geen kapvergunning nodig noch is er een compensatieplicht. Belangengroepen zoals de Bomenstichting en de gemeente Zutphen en Lochem zijn ingelicht over de noodzakelijk kap en verdere preventieve maatregelen aan de andere bomen.  "We vinden het enorm jammer dat dit gebeurd, het is enorm zonde", vertelt provinciewoordvoerder Petra Borsboom. Een afgang wil ze het niet noemen. "We hebben de laatste jaren steeds meer te maken met plagen in Nederland. De afgelopen dagen was het erg warm. Deze kever voelt zich erg op z'n gemak met temperaturen rond de 25 graden. Vandaar dat het een explosieve plaag is geworden."

Knoflook

De Perenprachtkever begint zijn leven als eitje dat wordt afgezet onder de schors van de boom. Daar ontwikkelt het zich tot larve, verpopt en vliegt uit als kever. Dit is te zien aan de vlieguitgangen in de boom. Met knoflookextract wordt de schors ingesmeerd van bomen waar geen of heel weinig uitvlieggaten zijn.  De bomen zagen er afgelopen twee jaar bij inspecties en onderhoud gezond en vitaal uit. Nu blijkt echter dat de kever zich intussen heeft genesteld in een deel van de bomen. Mede door het warme weer vliegt de kever nu massaal uit. Een deel van de bomen, vooral bij Eefde ziet er al zeer slecht uit.

"Deze kever voelt zich erg op z'n gemak met temperaturen rond de 25 graden"
provincie Gelderland

Het Witte Lint is een zogenaamd natuurkunstwerk. De wit bloeiende schuinstaande meidoornrij van 1177 bomen verwijst naar de vlechthagen in dit gebied en vormt samen met andere witte elementen een geheel. De intentie van de provincie is om het kunstwerk te herstellen indien mogelijk, misschien in een andere vorm. Over de toekomst van het Witte Lint wordt in het najaar een besluit genomen als duidelijk is hoe vitaal de overige bomen zijn.

Kosten

De totale kosten van de schade door de Perenprachtkever zijn nu nog niet bekend. Dat wordt duidelijk als bekend wordt hoeveel bomen definitief gekapt moeten worden en hoe het mogelijk herstel van het Witte Lint eruit gaat zien. Een eerste schatting van de provincie ligt op 30.000 euro. "Dat zijn de werkzaamheden om de bomen te kappen. Herstel van het kunstwerk is daarbij niet meegerekend, en we weten ook niet of we nog meer bomen moeten kappen." 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.