SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Mathijs ten Broeke.

Twintiger in het college: "Dat is voor Zutphen uniek"

  •  De rest is 40+
  •   17 mei 2018
  • Laatste update: 17 mei 2018 - 09:47
  •  

ZUTPHEN - Een twintiger komt aan het roer te staan in de gemeente Zutphen. Mathijs ten Broeke (28) komt in het lijstje met 'jonge wethouders in Zutphen' te staan. Het is lang geleden dat een twintiger op een wethoudersstoel plofte. 

De andere wethouders zijn 40, 43 en 56 jaar oud. Dat betekent dat er ruim tien jaar zit tussen Ten Broeke en de 40-jarige Annelies de Jonge. "Voor Zutphense begrippen is dat wel erg uniek. Ik ben veruit de jongste en de enige twintiger sinds tijden", vertelt Ten Broeke trots. 

Jong

Echter is dat wel een beetje het beeld wat de partij probeert te scheppen, jonge mensen in de politiek. "Voor de SP is het dan weer niet uniek. Wij zetten in het land vaker jonge mensen op de wethoudersstoel." Of een jong iemand voor veranderingen gaat zorgen in het college? "We gaan het merken. Ik vind het heel positief dat de leeftijden uiteen lopen. Het heeft invloed op je houding en gedrag. En ik heb andere ervaringen dan de rest." 

"Ik ga door met hetzelfde, namelijk de wereld verbeteren"
Mathijs ten Broeke

De SP'er kijkt erg uit naar zijn tijd als wethouder. "Ik ben blij met mijn nieuwe functie. Het is niet zo dat ik mijn oude werk niet leuk vond. Ik ga door met hetzelfde, namelijk de wereld verbeteren. En dat kan ook vanuit het college. Eindelijk kan ik echt aan de knoppen zitten." 

Portfuilles

Verschil tussen wethouder en raadslid is er natuurlijk wel. "In de raad kon ik nog de wethouders opdrachten geven. Nu mag ik alles zelf gaan uitvoeren. Maar wat ik mag gaan uitvoeren is erg mooi." Daarmee doelt hij op zijn portefeuilles Zorg en maatschappelijke ondersteuning, Wonen, Cultuur en erfgoed, Speerpunt Zorg dichtbij mensen en Speerpunt Versterken Woonklimaat. "Dit is precies wat ik wilde hebben. En ik ben er ook erg blij mee." 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.