Groenmarkt een gevaarlijke plek voor fietsers door 'historische uitstraling'

ZUTPHEN - Twee handen aan het stuur, niet op de kasseien kijken. Dat is de beste tip om zonder kleerschuren over de Groenmarkt te fietsen. Voor vele fietsers is het een hele uitdaging dit stuk binnenstad over te komen. 

Marcel Everts is één van die fietsers die geregeld over de Groenmarkt moet. Hij plaatste hier een betoog over op Facebook. Iets wat hij naar eigen zeggen normaal niet doet. "Ik hou de berichten altijd een beetje luchtig want ik behoor niet tot de azijnpissers, maar het is momenteel zo erg dat je er zelfs met je fietsbanden tussen komt te zitten." Hij grapt dat hij een gereedschapsetje mee moet nemen op de fiets. "Ik had echt verwacht dat die stenen wel opgevuld zouden worden vorig jaar. Is het een artikel waardig of is het kwestie van melden bij de gemeente?"

Vallen

Voor Everts zelf is het gewoon goed oppassen. Maar hij is bang dat het nog wel eens fout kan gaan. "Wat dacht je van de ouderen op de fiets. Vroeg of laat gaat het een keertje mis en komt er iemand ongelukkig ten val."

"De historische uitstraling kan in contrast staan met het comfort"
Woordvoerder gemeente

De gemeente Zutphen stelt uitstraling boven comfort. "In het ontwerp van de Groenmarkt is gekozen voor een historische uitstraling waarbij de oude granietkeien terug zijn gekomen in het ontwerp. De historische uitstraling kan in contrast staan met het comfort. Dit komt met name tot uiting op  de fiets. De voetpaden langs de winkels zijn vlak aangelegd, zodat hier het comfort wel gerealiseerd is", legt woordvoerder Anniek Neve uit. 

Geen aanpassingen

Een andere oplossing zoeken, om het ook wat veiliger te maken, zit er vooralsnog niet in. "Een cementgebonden of epoxi-gebonden voeg is gezien de hechting en de krachten op de steen niet mogelijk. De gemeente heeft meerdere testen uitgevoerd en de huidige voeg blijkt het best te zijn. Daarnaast zorgt het schoonmaken van de markt voor het uitslijten van de voegen. We streven ernaar om de voeg zo gevuld mogelijk te houden, tegen zo weinig mogelijk kosten. Zoals gezegd, dit kan soms gevolgen hebben voor het comfort."


Wil je ons steunen met een maandelijkse bijdrage?

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.