Politie sloeg man met epilepsie "uit voorzorg" in de boeien

Politie sloeg man met epilepsie "uit voorzorg" in de boeien

De Zutphense politie heeft een man met epilepsie in de boeien geslagen. De politie kreeg zaterdag de melding binnen dat er iemand onwel was geworden op de Jan Vermeerstraat in Zutphen. De agenten gingen ter plaatse om hulp te verlenen. Toen zij aankwamen was het slachtoffer rustig en goed aanspreekbaar, waarna de opgeroepen ambulance werd afgezegd. De man gaf aan dat hij epileptisch was, dus de agenten konden daar rekening mee houden.  

Toen kort daarna de toestand van het slachtoffer ineens achteruit ging, dachten de agenten door het gedrag van de man dat hij mogelijk hersenletsel had opgelopen door een val tijdens zijn eerste aanval. Daarom werd er met spoed opnieuw een ambulance opgeroepen.

Het slachtoffer werd agressief richting agenten, wilde bijten, krabben en schoppen. Het was ook niet mogelijk om met hem te communiceren. Daarom werd voor zijn eigen veiligheid, en die van de omstanders en de agenten, besloten om hem vast te houden en tijdelijk handboeien om te doen. Toen de man rustiger werd, zijn de boeien afgedaan en kon hij worden nagekeken door ambulancepersoneel. Hij hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

Vanuit zorg gehandeld 

“Wij hebben veel zorg om deze man gehad en daarom direct gereageerd, aldus Michel Beekhuis. “Mijn collega’s dachten op basis van zijn agressieve gedrag dat hij mogelijk hersenletsel had opgelopen. Onze taak is het dan om omstanders én slachtoffer te beschermen. Helaas moest dat door handboeien te gebruiken tot de komst van de ambulance.”

“In onze werk komen wij regelmatig in aanraking met mensen met epileptische aanvallen. Deze mensen worden altijd voorzichtig benaderd en bij voorkeur veilige ruimte gegeven tot de aanval voorbij is. Als er echter veel agressie is en gevaar is voor het slachtoffer, omstanders of agenten kan worden besloten om in te grijpen.”

Eenzijdige journalistiek

In de Stentor stond dinsdagochtend een artikel over een slachtoffer van een epileptische aanval en de hoe de politie daarbij heeft gehandeld. Het artikel geeft volgens de politie een eenzijdig beeld van het incident en wekt de indruk dat agenten niet weten hoe te handelen. “Dat doet volgens ons geen recht aan het werk van agenten tijdens dit soort ingrijpende situaties. Daarom willen hier graag iets meer over vertellen,” aldus Michel Beekhuis (teamchef van de IJsselstreek). De krant sprak met de man in kwestie. "Als je uit zo’n aanval komt, moet je rustig en in alle vrijheid bijkomen. Het is schrijnend om te zien dat ze bij zulke instanties het verschil niet zien tussen een woedeaanval en een epilepsieaanval", legde hij uit in het dagblad. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.