Steeds meer onvrede in Facebookgroep 'Wie Goed Doet Goed Ontmoet'

ZUTPHEN - Het herkenbare geluidje van Facebook klinkt. Je bent toegevoegd in de Facebookgroep 'Wie Goed Doet Goed Ontmoet'. Direct krijg je de regels virtuele onder je neus geschoven. Je mag niet aan vriendjespolitiek doen, je kan bij ongewenst gedrag uit de groep verwijderd worden en je moet je spullen aanbieden via het door de beheerders gemaakte protocol. In de Facebookgroep van de Zutphense stichting worden goede dingen gedaan, maar ook heerst er veel onvrede onder de leden. 

Geregeld laait een discussie op in de groep. Deze is dan eventjes te lezen, maar wordt al snel weer verwijderd door de beheersers van de Facebookgroep. Voor veel leden is de emmer al overgelopen en ze hebben de groep verlaten. Oprichter Jenneke Golstein beaamt dat er geregeld een discussie is. "We hebben er al zoveel gehad", legt ze uit. "Maar vaak zijn het dezelfde mensen." 

"Als je staat voor de armoede denk dan ook aan die generatie"
Patje

...heeft de groep verlaten

Afgelopen zondag liet een lid weten te vertrekken uit de groep. Hij kan zich niet vinden in de regels die er gehanteerd worden. Zo mogen opa's en oma's bijvoorbeeld geen kinderkleding of speelgoed in ontvangst nemen. In de reacties op zijn betoog lieten meerdere leden weten het met hem eens te zijn.  Waaronder Patje: "Ook opa en oma hebben recht om mee te loten. Als de kinderen al niet veel hebben is het lastig alles steeds mee te slepen naar opa en oma." Patje heeft zal verschillende woordenwisselingen gehad met de oprichter. "Ze is niet voor rede vatbaar. Als je staat voor de armoede denk dan ook aan die generatie. Ze moet gewoon antwoord geven en het overwegen. Dat doet ze niet", beklemtoont ze boos.  

Golstein vertelt dat dit één van de vele regels is waar de leden het niet mee eens zijn. "Niet iedereen heeft nog een opa en/of oma. Of ze wonen niet in de buurt van Zutphen. Dus dan is het oneerlijk om ook hen een lootje te geven."

Sekte

Barry is al een tijdje gelden vertrokken uit de groep. Hij is allerminst tevreden over de groep: "Het is een soort van sekte. Een subsidieslurpende sekte." Jan is nog steeds lid van de groep, en snapt wel waarom vele mensen lid blijven. "Wat ze als kerntaak hebben is het aanbieden van spullen. Dat doen ze ook erg goed. Omdat veel mensen hier mooie dingen vandaan halen durven zij niet hun eerlijke mening te geven. Maar het blijkt wel dat het allemaal niet soepel loopt." 

De discussie van zondag heeft ongeveer een half uur online gestaan. Golstein was zelf één van de mensen die reageerde. Ze probeerde (opnieuw) aan de leden uit te leggen dat er regels zijn. Toch hebben ze de post verwijderd. "We willen geen discussie in de groep. Als ze willen praten moeten ze maar langskomen. De regels bestaan al vier jaar."

"Ik vind het ontzettend tof dat er een site als deze bestaat maar dit beheer is gewoon niet leuk"
Angelina

Angelina is één van de leden die tegen de beheerders in ging. Ze vindt de regels overdreven en raar. "Mijn buurvrouw vroeg vorig jaar een lootje voor luiers wie ze voor haar hondje wilde gebruiken (omdat ze loops zijn) en werd zonder pardon van de groep verwijderd omdat ze geen baby had", legt ze uit. "Ik vind het ontzettend tof dat er een site als deze bestaat maar dit beheer is gewoon niet leuk regels opstellen en je er zelf niet aan houden, zo werkt het niet voor mij." 

Zelf heeft ze ook al een aantal keer een meningsverschil gehad met Golstein. Zo wilde graag iets hebben, wat de vader van haar kind ook wilde hebben. "Dat was voor ons beide apart en zij beweerde dat ze mijn gezinssituatie beter wist dan ikzelf." 

Het meningsverschil tussen de beheerder en Angelina. Lees verder onder de foto...

Stichting 

De stichting, weggeschreven onder de naam Stichting WGDGO, krijgt jaarlijkst een subsidie van de gemeente. In 2017 kregen ze 63.500 euro op de bankrekening gestort. Ter vergelijking: dit is bijna drie keer zoveel als het bedrag dat de lokale omroep krijgt. Met het geld wordt de groep onderhouden en daarvan wordt Golstein betaalt. 


Wil je ons steunen met een maandelijkse bijdrage?

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.