Zes partijen dienen motie van wantrouwen in tegen wethouder Annelies de Jonge
Wethouder Annelies de Jonge.

Zes partijen dienen motie van wantrouwen in tegen wethouder Annelies de Jonge

Aankomende maandag dienen zes van de tien partijen uit de Zutphense Gemeenteraad een motie van wantrouwen in tegen wethouder Annelies de Jonge. De Jonge is hier twee weken geleden, vlak na het interpellatiedebat in de Raad, al persoonlijk van op de hoogte gesteld. 

Waarom een motie van wantrouwen en waarom nu? "Het Plein en ook Delta zijn en blijven de zorgenkindjes van Zutphen. Het is belangrijk om op deze dossiers alert te reageren, er bijzondere aandacht aan te schenken en vervolgens daadkrachtig op te treden", legt Martijn Siemes namens de partijen uit in een persbericht. 

"Echter, wethouder De Jonge heeft de afgelopen jaren telkens achter de feiten aangelopen of zich laten verrassen. Ook tijdens haar optreden in de raadsvergadering van 24 april, over het achterhouden van het rapport van BMC, heeft zij laten zien en horen dat zij het reflecterend vermogen mist die een bestuurder nodig heeft. Het BMC rapport, was bij vrij geven in december ‘17, ongetwijfeld een belangrijk onderwerp geweest in de verkiezingsdebatten naar de verkiezingen."

UPDATE 14.12 UUR - REACTIE ANNELIES DE JONGE:
"Ik heb daar niet direct iets op te zeggen. Ik wil graag eerst het debat van maandag afwachten. Op de agenda staat eerst het interpellatiedebat. Als college hebben we een memo naar de raad toegestuurd wat antwoord geeft aan de gestelde vragen. Ik vind het wel zo netjes om dat af te wachten, dan zien we daarna wel wat er gebeurd." Omdat Annelies de Jonge ook raadslid is mag ze ook stemmen over de motie. "Dat vindt ik ongepast, dus ik zal mij waarschijnlijk onthouden van stemming."

'Solistisch met weinig politieke sensitiviteit'

De bestuursstijl van De Jonge laat zich volgens de zes partijen typeren als solistisch met weinig politieke sensitiviteit. "Zij vergeet in de processen niet alleen de Gemeenteraad, maar ook vaak de regio mee te nemen. Dit heeft geresulteerd in grote tekorten in het sociaal domein en slechte verhoudingen met onze buurtgemeenten. Eigenlijk zijn we als gemeente Zutphen, nadat wij miljoenen hebben ingezet op de (door)ontwikkeling van het sociaal domein, net zover als in 2014! Met twee verschillen: onze reserves zijn leeg èn we moeten 30 miljoen bezuinigen."

Het Plein

Het onderwerp Het Plein is al eerder reden geweest voor een motie van afkeuring. Het achterhouden van het BMC rapport heeft het vertrouwen in de wethouder zwaar geschonden en was daarmee de spreekwoordelijke druppel om deze motie van wantrouwen in te dienen. 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.