Opinie: De integriteit aan de onderhandelingstafel

Opinie: De integriteit aan de onderhandelingstafel

Met verbazing las de bevolking de nieuwsberichten over het liegen van een VVD-raadslid, tevens onderhandelaar voor de VVD tijdens de collegeonderhandelingen. Nog groter was en is de verbazing over het stilzwijgen van het overgrote deel van politiek Zutphen.

Henk Weststrate

Henk Weststrate

Politiek observator

Er wordt vaak gesproken over de afstand tussen de politiek en de burgers en dat er weinig vertrouwen is in de politiek en haar vertegenwoordigers. Gezien de wijze waarop politiek Zutphen met deze kwestie omgaat is dat niet vreemd.  Als zelfs de fractievoorzitter, Antje van Dijk, het liegen geen beletsel vindt om deel uit te maken van de VVD-fractie, vragen we ons af hoe serieus men het raadslidmaatschap = volksvertegenwoordiger nog neemt.

De inwoners van Zutphen hebben recht op een integer bestuur. De commissaris van de koning heeft tijdens zijn bezoek aan Zutphen nadrukkelijk aangegeven dat integriteit van bestuur topprioriteit is. Hij is toevallig ook een VVD'er. Want wat is integriteit? Een beetje integer bestaat niet. Net als zwanger zijn. Je bent het of je bent het niet. Integriteit is een persoonlijke karaktereigenschap. Je bent eerlijk en oprecht en je bent niet omkoopbaar. Je zegt wat je doet en doet wat je zegt en je hebt geen verborgen agenda. Integriteit heeft met eerlijkheid en betrouwbaarheid te maken.

"Hoe betrouwbaar is het liegende VVD-raadslid nog en wat zegt dit over de fractievoorzitter"
Henk Weststrate

Hoe betrouwbaar is het liegende VVD-raadslid nog en wat zegt dit over de fractievoorzitter? De VVD is landelijk gezien voor de zesde keer op rij de partij met de meeste integriteitsschandalen. De VVD heeft ook de meeste volksvertegenwoordigers met een strafblad: sinds het aantreden van Rutte in 2007 in totaal 25, waarvan drie in 2017. De meesten hadden gefraudeerd, maar waren zich niet bewust dat ze iets strafbaars deden. Dit zegt veel over het waarden- en normenpatroon binnen de VVD.

Terug naar het liegende VVD-raadslid. De reden van zijn zogenaamde bedrijven, die gevestigd waren op adressen waar mensen wonen die van niets wisten, was om verantwoordelijkheid voor eventuele faillissementen te ontlopen en eventuele toekomstige activiteiten in het buitenland op te zetten. Na het registreren was hij ze vergeten. Zijn zakelijke toekomstplannen zijn ontspoord in doen alsof, dat is zijn verklaring.

Hoe geloofwaardig kan je nog zijn? Je zet bewust constructies op om zaken te ontlopen. Je doet dat via buitenlandse kanalen en daarna vergeet je het. Wie gelooft dat? Wie geloof deze VVD-fantast nog? Ingewijden noemen dit een onfatsoenlijkhandigheidje! Dit is een volksvertegenwoordiger!

Jammer is dat het Genietcafé hier het slachtoffer van is. De opzet van dit café spreekt aan, maar als je op je website stelt dat je maatschappelijk duurzaam onderneemt maar buitenlandse constructies opzet, dan komen er zeer grote  vraagtekens. Die investeerders, wie zijn dat? Moet de gemeente een BIBOD-procedure starten? Vragen, vragen, maar geen antwoorden. Probeerde de nieuwsbrief voor die investeerders eens te lezen, dat kan alleen als je het wachtwoord kent. Bij het proberen van 'integer' als wachtwoord geeft hij aan dat het niet juist is. Zutphen verdient integere raadsleden. De VVD-fractie is aan zet. 

Een andere vorm van integriteit is je houden aan verkiezingsbeloften en je verkiezingsmanifest. Wat tot nu toe openbaar is geworden tijdens de collegeonderhandelingen is dat er voor de huishoudelijke hulpen vanaf 2021 een werknemerscoöperatie wordt opgericht en dat de marktwerking daardoor verdwijnt. De SP jubelt. Er worden geen nieuwe woningen voor de sociale sector gebouwd. In de omgeving zijn er ongeveer 32% woningen in de sociale sector, in Zutphen 49% en dat is teveel. Dus geen sociale woningbouw in Zutphen. De SP is stil.

De SP vond dat er een stichting moest komen voor de huishoudelijke hulpen, dat was een breekpunt. Op 19 februari presenteerde ze een plan voor 300 betaalbare sociale woningen in de Hoven. Hoe Integer is de SP nog met haar standpunten?  Voor de verkiezingen je druk maken voor de verkiezing van beste raadslid van Nederland en na de verkiezingen voor de titel van het meest flexibele raadslid van 2018 gaan. Je maakt een goede kans. Hopelijk wordt het fonds voor onderzoeksjournalistiek wel opgericht. Men kan gelijk aan de slag.

 

 

Disclaimer

LokaalGelderland biedt ruimte voor opiniestukken. Echter moeten ze uiteraard wel journalistiek verantwoord zijn. Het opiniestuk is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Neem contact op via [email protected].
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.