Ook Zutphense raad wil Afghaanse familie helpen
Twee scholieren haalde handtekeningen op.

Ook Zutphense raad wil Afghaanse familie helpen

Zutphen wil een Afghaanse familie die dreigt uitgezet te worden helpen. Dat bleek maandagavond tijdens de raadsvergadering opnieuw. Twee scholieren van het Isendoorn college presenteerde handtekeningen aan de burgemeester, en de raad stemde unaniem met een motie in. 

Scholieren Iris van der Vegt en Femke Visser hebben ruim 4.500 handtekeningen gepresenteerd. Dit om de Afghaanse Mehrdad Golestani in ons land te houden. Via het project Buddy to buddy hebben ze de jongen ontmoet. Ze hielden een korte toespraak voor de gemeenteraad waarna ze een luid applaus kregen. Burgemeester Annemieke Vermeulen nam de handtekeningen in ontvangst. 

Vrijheid

GroenLinks heeft samen met PvdA, Burgerbelang en Stadspartij een motie ingediend waarin ze oproepen om de familie te helpen. "Persoonlijk vind ik het onverteerbaar dat wij vrijheid vieren terwijl we iemand uitzetten naar een land waar oorlog is. Uitzetten is onverantwoord en levensgevaalrijk. Hoe kunnen we Zutphense inwoners laten gaan? Laten we ons aansluiten bij andere landen en andere gemeenten. Wageningen, Leeuwareden, Maastricht, Rotterdam. Laten we ons als Zutphen uitspreken", vertelt Irene Kleinrensink (GroenLinks). 

"ls college hebben we vorige week al met elkaar gesproken en we zijn bereid een brief naar de minister te sturen waarbij we ons aansluiten bij andere gemeenten"
Wethouder Patricia Withagen

Wethouder Patricia Withagen ziet ook in dat de familie hulp nodig heeft. "Als college hebben we vorige week al met elkaar gesproken en we zijn bereid een brief naar de minister te sturen waarbij we ons aansluiten bij andere gemeenten. Wij denken dat de handtekeningen die net zijn aangeboden waarbij de maatschappelijke betrokkenheid, bij in ieder geval de familie Golestani, en een motie die breed wordt aangenomen door de gemeenteraad, de brief ondersteunen. We hopen dat dit helpt."

De toespraak van GroenLinks...

Tegen

In eerste instantie wil de VVD als enige partij de motie niet steunen. Maar toch hebben zij zich bedacht. "Wij hadden van tevoren afgesproken dat we de motie niet zouden steunen. We zijn even aan het overleggen omdat de wethouder een brief wil sturen. Daar zijn we wel voor, maar formeel moeten we dan denk ik tegen stemmen. Maar we stemmen voor met deze stemverklaring."

De brief van het college gaat binnenkort naar de minister. 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.