NS presenteert forse rekening aan vandalen
De kapotte deur.

NS presenteert forse rekening aan vandalen

Het afgelopen jaar hebben zo'n 600 vandalen een vette rekening gekregen van de NS. De rekening is voor het herstellen van de schade die ze hebben aangericht. Het totaal van alle rekeningen bedroeg 5,6 miljoen euro.

NS doet altijd aangifte bij vandalisme. Wordt de dader gevonden krijgt hij, of zij, de rekening. In de zaken waarbij de dader (vooralsnog) onbekend is, blijft de rekening open staan. Het maakt geen verschil of de vandalen vandaag of morgen worden gepakt, de rekening blijft.

Reizigers

Teammanager Martijn Pennock, verantwoordelijk voor de monteurs van de afdeling Schadeherstel van NS: “Iedere trein die bij schadeherstel staat, kan niet worden gebruikt voor reizigers. Het is natuurlijk ons werk om treinen zo snel mogelijk weer blinkend op het spoor te krijgen, maar schades herstellen die doelbewust zijn aangebracht, daar hebben we een heel naar gevoel bij. Vaak weten de daders niet hoeveel impact hun daad heeft op reizigers.”

"Iedere trein die bij schadeherstel staat, kan niet worden gebruikt voor reizigers"
Martijn Pennock (NS)

Hoe groot of hoe klein de schade ook is, vandalisme nemen ze altijd serieus. Daarom is NS de afgelopen jaren effectiever gaan optreden tegen vandalisme en dit blijven ze onverminderd doen.

Zutphen

In Zutphen werd begin dit jaar één van de toegangsdeuren van het station vernield. Het veiligheidsteam van de NS zag het vandalisme toen gebeuren, maar kon de dader niet bijbenen. Het is onbekend of deze zaak al is opgelost, maar ook deze vandaal zal de rekening krijgen.

In mei 2017 werden twee jongeren betrapt op vandalisme in Zutphen. Zij waren bezig met het aanbrengen van graffiti op een trein. De politie kon ze, nadat vrijwel de hele trein was beklad, aanhouden.

De bekladde trein uit 2017.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.