"Vertrek van Mame Douma is kiezersbedrog"

"Vertrek van Mame Douma is kiezersbedrog"

De Brummense GroenLinks, CDA en D66-fractie zijn niet blij met het vertrek van Mame Douma. Hij heeft Lokaal Belang verlaten na onenigheid. 

"Ik heb geen idee wat er zich afgespeeld heeft. Maar het moet iets ernstigs zijn", vertelt GroenLinks-lijsttrekker Hennie Beelen. De drie partijen gaven een reactie op de problemen rondom de coalitievorming. De andere partijen in de Brummense gemeenteraad wilde geen reactie geven. 

Kiezersbedrog

Beelen: "In het algemeen vind ik dit soort keuzes kiezersbedrog. Een lijstrekker krijgt veelal zijn of haar stemmen dankzij de partij, vrijwel nooit op persoonlijke titel." Douma zelf gaf eerder in een uitgebreid interview aan dit anders te zien. "Ik heb me altijd begeven onder de inwoners hier. Ze waren blij met de overwinning, maar gaven wel aan bewust op mij gestemd. Bij een lokale partij wordt meer op de poppetjes gestemd dan bij de landelijke partijen. Dat zie je onder andere door de verschuivingen op de lijst", vertelde hij. 

Ook CDA is het eens met het feit dat het kiezersbedrog is. "Dat klopt helemaal", antwoord een partijlid na vragen. 

Versplintering

D66 houdt hun antwoord kort. "D66 Brummen-Eerbeek vindt het een interne zaak voor Lokaal Belang. Maar het is zeker niet goed voor het vertrouwen in de politiek." Volgens GroenLinks is het 'gedoe' aan de coalitietafel niet goed voor de burgers. "Zetelroof en versplintering maakt de politiek voor inwoners ongeloofwaardig."

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.