Coalitievorming zonder lokale Zutphense partijen "is een gemiste kans"
Het Stadhuis van Zutphen.

Coalitievorming zonder lokale Zutphense partijen "is een gemiste kans"

Het advies van de Zutphense informateurs was om niet met de lokale partijen in Zutphen om tafel te gaan. Hier is ook gehoor aan gegeven, want GroenLinks gaat met SP, PvdA en VVD om tafel om zo een coalitie te kunnen vormen voor de komende vier jaar.

Of het niet opmerkelijk is dat er geen lokale partijen aan tafel zitten? "Ik vind daar niet zo heel veel van, voor mij zijn wij net zo lokaal als lokale partijen. Voor mij is dat lokaal - niet lokaal niet zo'n ding", vertelde Liza Luesink daar maandagavond al over. Volgens haar betekent dat ook niet dat de lokale partijen weinig te doen hebben de komende tijd. "Ook niet-formerende partijen in de raad hebben we daar hard bij nodig", reageerde Luesink woensdag nadat bekend werd gemaakt met welke partijen ze om tafel gaan. 

"Dat is voor Zutphen en Warnsveld een gemiste kans"
Martijn Siemes (Burgerbelang)

Liza Luesink in de formatie-update over het ontbreken van lokaal...

Martijn Siemes, fractievoorzitter van Burgerbelang: "Het is zeker jammer dat er geen lokale partij deel gaat nemen aan de gesprekken. Dat is voor Zutphen en Warnsveld een gemiste kans. Het is altijd goed om een partij in de groep te hebben die, los van landelijke partij-ideologieën, puur en alleen opkomt voor de ambities, belangen, mogelijkheden en wensen die onder de eigen bevolking leven." 

Verschil

Volgens Siemes is er echt wel een verschil tussen landelijke en lokale partijen: "Lokale partijen zijn niet links of rechts en kunnen daardoor ook andere partijen bij elkaar brengen. Zo werkten wij in de vorige collegeperiode met alle partijen samen voor verschillende moties en plannen. Op lokaal niveau is dat essentieel." 

"Toevoeging van een lokale partij zijnde niet landelijk gelieerd had zeker binnen één van de drie geschetste scenario's gekund"
Hans Boersbroek (Stadspartij)

Hij twijfelt ook of de juiste partijen wel met elkaar om tafel gaan: "Wij zijn erg verrast door de keuze van GroenLinks om een college te formeren met PvdA, SP en VVD. Dit zijn juist de partijen die ideologisch lijnrecht tegenover elkaar staan en die ook in het verleden deze ideologische verschillen hebben benadrukt. Het is de vraag of onze gemeente in tijden van forse bezuinigingen op een dergelijke strijd zit te wachten."

Meer zetels

Hans Boersbroek, fractievoorzitter Stadspartij, denkt er net zo over. "De drie niet landelijk gelieerde partijen hebben meer zetels behaald dan GroenLinks, maar er is wel sprake van een versplinterd landschap en verschillen tussen die partijen onderling. Dat maakt het gezien de formatie strategie, een 4 partijen college, lastig." 

"Het zou een gemiste kans zijn indien een lokale politieke partij, met name BewustZW, niet in het nieuwe college vertegenwoordigd is"
Bert Jansen (BewustZW)

Boersbroek is wel van mening dat een lokale partij in het advies van de informateurs had moeten voorkomen. "Toevoeging van een lokale partij zijnde niet landelijk gelieerd had zeker binnen één van de drie geschetste scenario's gekund.  De Stadspartij staat daar nog steeds open voor." 

Maar de lokale partijen hebben de hoop nog niet opgegeven, blijkt uit de redactie van Bert Jansen (BewustZW). "Gezien de berichtgeving loopt het coalitievormingsproces nog. Dat is het pas afgerond als de wethouders van het nieuwe college zijn beëdigd. Tot dat moment is alles nog mogelijk. Het zou een gemiste kans zijn indien een lokale politieke partij, met name BewustZW, niet in het nieuwe college vertegenwoordigd is."

Landelijk first

Tijdens de informatiebijeenkomst over de formatie, eind maart, bleek ook al dat landelijke partijen liever niet om tafel gaan met lokale partijen. "Wij formeren graag over links. Het lijkt ons lastiger om te formeren met Burgerbelang door de instabiliteit. Ook BewustZW is voor ons lastig", zei Annelies de Jonge (PVdA) toen. 

Burgerbelang en D66 eerder over het verschil tussen landelijk en lokaal...

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.